Έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας κλήθηκε – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου – να μοιραστεί μια στιγμή του πολέμου που του φάνηκε πιο δύσκολη.
«Μπούτσα. Η στιγμή που ανακαταλάβαμε την πόλη της Μπούτσα. Τι είδα. Ήταν φρικτό. Αυτό που είδαμε… ο διάβολος δεν είναι κάπου από κάτω μας – είναι ανάμεσά μας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι πιθανότητες να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι έχει ένα μήνυμα για τη Μόσχα:
«Σεβαστείτε το δικαίωμά μας να ζούμε στη γη μας, φύγετε από το έδαφός μας, σταματήστε να μας βομβαρδίζετε, σταματήστε να σκοτώνετε αμάχους… σταματήστε τους βομβαρδισμούς».
Ζελένσκι σε Κίνα: Μην δώσετε όπλα στη Ρωσία
Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις του Ζελένσκι σχετικά με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Κίνας. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι καλωσορίζει ορισμένα στοιχεία του σχεδίου, αλλά είπε ότι μόνο η χώρα στην οποία διεξάγεται ένας πόλεμος θα πρέπει να είναι ο εμπνευστής ενός ειρηνευτικού σχεδίου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε:
«Νομίζω ότι είναι σωστό να σκεφτούμε ότι αν υπάρχουν σκέψεις που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανταποκρίνονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην εδαφική ακεραιότητα… ας συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το σημείο. Γιατί όχι;».
Προέτρεψε το Πεκίνο να μην προμηθεύσει τη Μόσχα με όπλα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Κίνα, σύμμαχος της Ρωσίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει για την ειρήνη, προσθέτοντας:
«Το καθήκον μας είναι να συγκεντρώσουμε όλους για να απομονώσουμε έναν».
Διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή την Τουρκία;
Ερωτηθείς αν θα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι είπε ότι θα το «δεχόταν».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «γνωρίζει την άποψή μου», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Το συζητήσαμε αυτό πριν από τον πόλεμο. Του είπα να βάλει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ‘Μπορούμε σε παρακαλώ να το κάνουμε αυτό; Πρέπει να αποτρέψουμε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας’. Αλλά [ο Ερντογάν] δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό. Όχι μόνο αυτός – είναι ισχυρός – αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει. Και τώρα νομίζει ότι μπορεί; Όχι δεν μπορούμε», ανέφερε.
Η G7 θα λάβει μέτρα κατά των χωρών που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Η Ομάδα των G7 αναλαμβάνει δράση εναντίον φορέων τρίτων χωρών που «υποστηρίζουν ουσιαστικά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε το μπλοκ σε ανακοίνωσή του, καθώς επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην Ουκρανία.
Η δήλωση έχει ως εξής: «Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντες που προσπαθούν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να σταματήσουν να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας ή να αντιμετωπίσουν σοβαρό κόστος.
Για να αποτρέψουμε αυτή τη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, λαμβάνουμε μέτρα κατά φορέων τρίτων χωρών που υποστηρίζουν υλικά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Η G7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Κίεβο και Μόσχα καλωσορίζουν την κινεζική πρωτοβουλία
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Μόσχα εκτιμά το σχέδιο της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και δήλωσε ότι είναι ανοικτή στην επίτευξη των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Η ίδια δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian:
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα… Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου».
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση των «νέων εδαφικών πραγματικοτήτων» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.
Τα σχόλιά της έγιναν ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι υπάρχουν «σημεία στις κινεζικές προτάσεις που είναι κατανοητά» και «υπάρχουν εκείνα που δεν τα καταλαβαίνουμε».
«Αλλά είναι κάτι», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου για την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
«Η Κίνα έδειξε τις σκέψεις της. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία δεν είναι κακό.
Αλλά το ερώτημα είναι τι ακολουθεί τα λόγια. Το ερώτημα είναι στα βήματα και πού θα οδηγήσουν», ανέφερε.
πηγή: ieidiseis.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Ιταλία: Σπίτια για 1 ευρώ πουλάει χωριό της Σαρδηνίας σε απογοητευμένους Αμερικανούς από την εκλογή Τραμπ
Πόλεμος στην Ουκρανία – Μόσχα: Η Ουκρανία χτύπησε τα εδάφη μας με αμερικανικούς πυραύλους
Βαλτική: Ζημιά και σε δεύτερο καλώδιο, που συνδέει Λιθουανία και Σουηδία – «Δεν μπορεί να έγινε κατά λάθος» λέει το Βερολίνο