21 Ιουνίου, 2024

Υπουργείο Εσωτερικών: Ενίσχυση 10 εκατ. Ευρώ για την ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών

Με απόφαση του το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει 10 εκατ. Ευρώ σε 129 Δήμους για να καλύψουν οργανωμένες και μη παραλίες με ναυαγοσώστες.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν 129 Δήμοι της χώρας για να προσλάβουν ναυαγοσώστες, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Να θυμίσουμε πως το 2022 αρκετοί Δήμοι δεν κατάφεραν να καλύψουν ναυαγοσωστικά κάποιες από τις παραλίες τους, καθώς αρκετοί από τους διαγωνισμούς που είχαν διενεργήσει κηρύχθηκαν άγονοι, αλλά και επειδή έλειπαν πόροι από τα Δημοτικά Ταμεία.

Στις 18 Μάϊου 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν όσο περισσότερες παραλίες γίνεται με ναυαγοσώστες και εξοπλισμό, ανακοίνωσε ότι κατανέμεται βάσει συγκεκριμένης πρότασης της ΚΕΔΕ συνολικό ποσό ύψους 10.000.000 ευρώ σε Δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες.

Η απόφαση του ΥΠΕΣ περιλαμβάνει 129 Δήμους της χώρας καθώς και το ποσό που αναλογεί στον κάθε Δήμο.

Να υπενθυμίσουμε πως στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στις 21/03/2023 ωστόσο, είχαν καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης τα ζητούμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα στα οποία αναφέρονταν:

«Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εμμένει στην απόσυρση του Π.Δ. 71/2020, η εφαρμογή του οποίου μόνο προβλήματα δημιούργησε στους δήμους, εκτοξεύοντας το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε υπερβολικές δαπάνες.

Ζητά να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο της δαπάνης που αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται ακόμη 12 εκατ. Ευρώ τουλάχιστον για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ζητά να διαγραφούν τα επιβαλλόμενα, προς τους δήμους, πρόστιμα προηγουμένων ετών (2021-2022).

Ζητά συνάντηση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.