29 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ανοίγει στις 22 Αυγούστου εκτάκτως η Βουλή

Μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού και την πίεση της αντιπολίτευσης το θέμα των υποκλοπών θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής που θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου.

Στις 22 Αυγούστου ανοίγει εκτάκτως η Βουλή προκειμένου να δρομολογηθεί συζήτηση προημερησίας διάταξης για τις παρακολουθήσεις, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, που έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με τη ΝΔ να απαντά με αναφορές στην ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου στις 14 Αυγούστου επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Βουλής ότι κατέθεσα αίτημα να ανοίξει εκτάκτως η Βουλή για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης. Βιώνουμε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της Μεταπολίτευσης και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν μπορεί να απουσιάζει. Η δημοκρατία όταν απειλείται δεν κάνει διακοπές», ανέφερε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε μήνυμά του ότι, η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν νόμιμη, αλλά λάθος και υπογράμμισε ότι στη δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές και προανήγγειλε αλλαγές στην ΕΥΠ.

«Επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή δημόσια δήλωσή του για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον πρωθυπουργό, ήταν η σκληρή απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο», απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ήταν ένα ολίσθημα»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη πριν από λίγες μέρες, και πρόσθεσε ότι η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της ενέργειας αυτής.

Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας/ Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος», συμπλήρωσε λέγοντας ο πρωθυπουργός.

«Γιατί με παρακολουθούσε η ΕΥΠ;»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι, δεν ανέφερε τίποτα για το παράνομο λογισμικό Predator και ζητά να μάθει γιατί παρακολουθούσε το τηλέφωνο του η ΕΥΠ.

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

 «Οι τέσσερις αλλαγές στην ΕΥΠ»
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε 4 αλλαγές στην ΕΥΠ ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο και προτάσεις.

Τι αλλάζει στην ΕΥΠ

Ενίσχυση λογοδοσίας ΕΥΠ και εποπτείας του κοινοβουλίου
•Αναβάθμιση ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
• Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικούς
• Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠΈτσι, άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ενισχυθεί η λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συμβουλίου Εθνικής σε σχέση με την Υπηρεσία, θα θωρακιστεί το πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων ενώ πραγματοποιηθούν και αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας της λειτουργίας της.
Η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους έως ότου έρθει στο φως η αλήθεια και οι υπεύθυνοι λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Δεν θα μείνει η παραμικρή σκιά
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει προμηθευτεί τέτοιου είδους συστήματα και πως «οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά».

«Είμαστε εδώ για να πέσει άπλετο φως και να μην μείνει η παραμικρή σκιά στο ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλέφωνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο ερώτημα εάν θα απαντηθεί στη Βουλή το ερώτημα για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, τόνισε ότι απαντήσεις για τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να δοθούν στο δημόσιο διάλογο και πως όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είτε δεν γνωρίζει, είτε υποκρίνεται.

Πηγή: megatv.com