23 Απριλίου, 2024

Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν το Predator στην Ελλάδα

Ακατάπαυστες είναι οι εξελίξεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό predator. Επικεφαλής φαίνεται να ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος είναι και αυτός που ανέλαβε τη μεσολάβηση για να εγκατασταθεί το predator στην Ελλάδα.

Συνεχίζει η πολιτική αντιπαράθεση μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις με το predator. Στο «Βήμα της Κυριακής» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκαλύπτει τα πρόσωπα που έφεραν το παράνομο λογισμικό στην Ελλάδα, τις διασυνδέσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες, και τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη για την δημιουργία επαφής των διαχειριστών του predator με την ΕΥΠ.

Το «Βήμα της Κυριακής» φέρνει στο φως όλο το σκοτεινό κύκλο των υποκλοπών με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο να περιγράφει, πότε το predator έφτασε εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όλα άρχισαν όταν το Σεπτέμβριο του 2019 δυο ισραηλινοί επιχειρηματίες, Σαχάκ Αβνί και Ταλ Ντίλιαν, έφτασαν από την Κύπρο στην Ελλάδα με σκοπό να πουλήσουν στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το λογισμικό της εταιρείας τους, Intellexa.

Η πρώτη επαφή με τους Μπίτζιο και Λαβράνο γίνεται στην έδρα εταιρείας στο Χαλάνδρι. Οι πολυετείς σχέσεις Λαβράνου με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος είχε τοποθετήσει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του κέντρου των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η πρώτη ενεργοποίηση του predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή από τα τέλη κιόλας του 2019 ,με πρώτο στόχο την παρακολούθηση ενός αλλοδαπού για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Όπως αποκαλύπτει ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος», το κέντρο των παρακολουθήσεων είχε ως ορμητήριο το γραφείο Γιάννη Λαβράνου κουμπάρου του κ. Δημητριάδη στο Νέο Ψυχικό.

«Οι αρχικοί μεσολαβητές απομακρύνθηκαν και αυτή η ομάδα που ήταν ο κ. Μπίτζιος ο κ Λαβράνος ο διοικητής της ΕΥΠ και οι ισραηλινοί εκπρόσωποι του predator προχωρούσαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συνεννοήσεις. Οι μάρτυρες αυτοί λένε μάλιστα οτι ήταν παρόντες στις συνευρέσεις αυτές προκειμένου το predator να πάρει άλλη διάσταση και να παρακολουθεί δεκάδες πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, υπηρεσιακούς παράγοντες που βλέπουμε σταδιακά σε αυτές τις λίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο  αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Η ενεργοποίηση του «κέντρου» παρακολουθήσεων με predator
Μετά την αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος το «κέντρο», φαίνεται να παίρνει μπροστά… και οι στόχοι του λογισμικού σημειώνουν αλματώδη αύξηση με τις δυνατότητες παρακολούθησης να φτάνουν τις 150 έως 200 ετησίως.

Τη σκυτάλη από εκείνο το σημείο και έπειτα παίρνει ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος με τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Λαβράνου γίνεται ο βασικός μέτοχος της Intellexa η οποία μετακομίζει στο Ελληνικό.

Το «Βήμα» όμως επιβεβαιώνει και την παρακολούθηση του Υπουργού Εξωτερικών το όνομα του οποίου είχε βρεθεί στη λίστα των θυμάτων του predator την περασμένη Κυριακή, με τα δεδομένα των παρακολουθήσεων όπως σημειώνει η εφημερίδα, να καταλήγουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επιβεβαίωση της λίστα τους Documento με την Κουμουνδούρου να αναρωτιέται αν η κυβέρνηση θα επαναλάβει και τώρα σε βάρος του δημοσιογράφου του Βήματος τις απειλές για ποινές φυλάκισης 20 ετών, όπως συνέβη με τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης λίστας.

«Ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα λίστα που δημοσιεύει το Documento το predator φαίνεται να είχε διεισδύσει και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα λίστα παρακολουθήσεων me to predator
Ανάμεσα στα ονόματα είναι πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όπως οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, καθώς και ο Μιχάλης Μπεκίρης διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Αίσθηση προκαλεί ότι στη λίστα βρίσκεται και η γραμματέας του ίδιου του κ. Δημητριάδη, Ειρήνη Έξαρχου που υπήρξε και γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλα.

Από το μήνυμα δόλωμα της παρακολούθησης φαίνεται ότι δεν γλίτωσε ούτε η σύζυγος του πρωθυπουργού, καθώς φαίνεται ότι παρακολουθούνταν και η κ. Αργυρώ Ξαγοράρη, έμπιστη συνεργάτιδα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Σύμφωνα πάντα με τη λίστα του Documento, παρακολουθούμενοι predator βρέθηκαν και οι υπουργοί Νίκος Παπαθανάσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, Νίκος Σιγάλας.

Στην ίδια λίστα φιγουράρουν και υψηλά ιστάμενοι της ΕΥΠ, όπως ο πρώτος υποδιοικητής της ΕΥΠ, Βασίλης Γκρίζης.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις χαρακτηρίζοντας τώρα παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση για παρακολουθήσεις ότι είναι η ίδια το θύμα του κακόβουλου λογισμικού.

«Με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά. Το σχέδιο φθοράς της Κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Έχει τεράστιες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο και οι οποίες αποκαλύπτονται με την προστασία γύρω από την κ. Βλάχου, το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη και αυτούς οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται έχουν σχέση με το predator στην Ελλάδα και εννοώ τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο», τόνισε ο πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αποκτά η αυριανή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική γραμματεία της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα να κυλίσει στον βούρκο.

πηγή: MEGA TV