27 Ιουλίου, 2024

Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας

Το μήνυμα ότι η ανάγκη του διαλόγου και η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των κοσμικών φορέων που εκπροσωπούν διαφορετικούς θρησκευτικούς κόσμους, είναι απαραίτητες περισσότερο από ποτέ για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, εξέπεμψαν κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. Αlshehri Abdulwahab Mohammed A’, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σιγά αλλά σταθερά και ο θρησκευτικός αλλά και ο πολιτικός κόσμος προβάλλει την έννοια του διαλόγου. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τόνισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα στη διπλωματία, ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών και στη δυνατότητα της οικοδόμησης ενός ειρηνικού κόσμου. Υπό αυτό το πρίσμα η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας επεδίωξε την προαγωγή των σχέσεων διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με φορείς της κοινωνίας των πολιτών του μουσουλμανικού κόσμου».
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. Αlshehri Abdulwahab Mohammed A’, είπε:
«Ο κόσμος αυτή την περίοδο διανύει αρκετές δυσκολίες, πράγμα που απογυμνώνει την ανθρωπότητα από πάρα πολλές αξίες. Αυτές οι δυσκολίες και οι διενέξεις τις οποίες διανύουμε επιβάλουν τη δική μας συνεργασία και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτές τις προκλήσεις».
Η συνεργασία των δύο πλευρών επισφραγίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας έναν ασημένιο δίσκο με το λογότυπο της Βουλής των Ελλήνων.
Στη σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο κ. Ιωάννης Σαρικιώτης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο κ. Κωνσταντίνος Μυγδάλης Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και του Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. Αlshehri Abdulwahab Mohammed A’

Ι. Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων:
«Να καλωσορίσω με την σειρά μου τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η παρουσία σας σήμερα εδώ με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο) και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας. Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των συναντήσεων ήταν πλούσιο. Συναντηθήκατε και με τον Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Κυριάκος Μητσοτάκη αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο. Βέβαια αποκορύφωμα της επισκέψεώς σας στην Αθήνα αποτελεί η τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια σταθερή σχέση συνεργασίας μεταξύ της Μουσουλμανικής Λίγκας και της Διακοινοβουλευτικής συνεργασίας.
Όπως γνωρίζετε, η Γενική Συνέλευση της Ορθοδοξίας είναι μια πρωτοβουλία η οποία εγκρίθηκε από την Βουλή των Ελλήνων η οποία ενισχύει κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει και προάγει το διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκειών αλλά και τον εντατικό διάλογο σε επίπεδο Διακοινοβουλευτικό. Πιστεύουμε πολύ σε επίπεδο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ μετά από πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας και να συναντηθώ με τον Αντιπρόεδρο της Σούρα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδος όπου διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας αλλά και συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπου κοινός στόχος και επίτευξη και των δύο χωρών είναι η διασφάλιση της ασφάλειας σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό θέλω να υπογραμμίσω τις πρωτοβουλίες σας για τον εκσυγχρονισμό των μουσουλμανικών κοινωνιών, την καταδίκη του θρησκευτικού εξτρεμισμού και ένα απτό παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν οι λαοί και οι κοινωνίες διαφορετικών θρησκειών αποτελεί στην πατρίδα μας η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά είχα την ευκαιρία ο ίδιος να διαπιστώσω ότι και οι Έλληνες που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία διαβιούν αρμονικά με τους Σαουδάραβες τιμώντας τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι σιγά αλλά σταθερά και ο θρησκευτικός αλλά και ο πολιτικός κόσμος προβάλλει την έννοια του διαλόγου. Μην ξεχνάμε ότι ο διάλογος ουσιαστικά ξεκίνησε από την από εδώ από την Αρχαία Ελλάδα που άλλαξαν τα δεδομένα από άλλα κράτη. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
Αυτό άλλωστε επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν του Μαρρακές στην Κοινοβουλευτική διάσκεψη για τον θρησκευτικό διάλογο όπου ακριβώς αυτό επισημαίνει και την πολύ σημαντική παράμετρο του διαλόγου μεταξύ θρησκευτικών και πολιτικών οργάνων έτσι ώστε να οικοδομήσουμε τελικά ένα πιο ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον για το σύνολο της ανθρωπότητας.
Επομένως, η διεθνής συνεργασία που ουσιαστικά επιβεβαιώνεται σήμερα με την υπογραφή αυτού του σημαντικού Μνημονίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την θρησκευτική κατανόηση αλλά επίσης τον σημαντικό ρόλο που έχει ο θρησκευτικός παράγοντας στις διεθνείς σχέσεις.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας καλωσορίσω για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, και δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημοσίως και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την εξαιρετική φιλοξενία που μου επιφύλαξε στην τελευταία μου επίσκεψη και ελπίζω η υπογραφή του σημερινού μνημονίου κατανόησης να συμβάλει στα ακόμα πιο ενισχυμένη και σταθερή συνεργασία με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας».
Μ. Χαρακόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να κηρύξουμε την έναρξη μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας διαχρονικά στηρίζουμε, λόγω και έργω, την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κοσμικών φορέων που εκπροσωπούν διαφορετικούς θρησκευτικούς κόσμους. Προωθούμε τις αναγκαίες πλατφόρμες διαλόγου που μπορούν να μειώσουν τις διεθνείς εντάσεις, να αναδείξουν τα σημεία αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.
Πεποίθησή μας είναι ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να διχάζεται από έριδες που προκαλεί η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός. Κάτω από αυτόν τον ήλιο υπάρχει μια θέση για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου ή θρησκείας. Επιπλέον η οργάνωσή μας δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής απέναντι σε αιματηρές πολέμους, που προκαλούν τον θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά.
Πιστεύουμε ακράδαντα στη διπλωματία, ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών και στη δυνατότητα της οικοδόμησης ενός ειρηνικού κόσμου. Υπό αυτό το πρίσμα η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας επεδίωξε την προαγωγή των σχέσεων διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με φορείς της κοινωνίας των πολιτών του μουσουλμανικού κόσμου. Απώτερος σκοπός μας η εδραίωση ενός εποικοδομητικού, λειτουργικού και γόνιμου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, για χάρη της ειρήνης και της καταλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράφουμε σήμερα ένα μνημόνιο συνεργασίας με, έναν από τους σημαντικότερους φορείς του μουσουλμανικού κόσμου, την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, η οποία εκπροσωπείται. Είναι το επιστέγασμα μιας μακράς προσπάθειας που καταβάλαμε από κοινού και ταυτόχρονα το θεμέλιο για μια καρποφόρα συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα έχει σημαντικό διεθνή αντίκτυπο.
Το μνημόνιο περιλαμβάνει όλους τους θεσμικούς μηχανισμούς που απαιτούνται για την ευόδωση της αγαστής συνεργασίας μας. Αναφέρομαι στην πρόβλεψη για σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα εργαστεί προκειμένου στο μέλλον να εκδοθεί μία Παγκόσμια Διακήρυξη για τις κοινές αξίες των δύο μονοθεϊστικών θρησκειών.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, για τους κόπους που κατέβαλλαν από πλευράς της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό το μνημόνιο, τον σύμβουλο μας τον Δόκτορα κ. Κώστα Μυγδάλη, όπως και τον υποψήφιο διδάκτορα, κ. Βαγγέλη Παρρά και τη γραμματειακή μας υποστήριξη.
Χαίρομαι γιατί διαπιστώνω την ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές το μνημόνιο αυτό να υλοποιηθεί και να μετουσιωθεί σε δράσεις σύντομα το αμέσως επόμενο διάστημα όπως αυτές που περιγράψαμε στον πρωθυπουργό μαζί με τον σεΐχη νωρίτερα και ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευαρέσκειά του γι’ αυτό. Προφανώς για το συντονισμό όλων αυτών των δράσεων θα χρειαστεί να ανταλλάξουμε επισκέψεις στο Ριάντ και στην Αθήνα και το επόμενο διάστημα αλλά είμαι βέβαιος ότι ο στόχος που έχουμε θέσει θα επιτευχθεί.
Είμαι βέβαιος, ότι η σημερινή μέρα αποτελεί την απαρχή μίας γόνιμης συνεργασίας και δείχνει τον δρόμο της ειρήνης και της ελπίδας. Σας ευχαριστούμε και πάλι για την κατάληξη αυτής της μακράς προσπάθειας, για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που ανοίγει νέους δρόμους στη συνεργασία μας».
Alshehri Abdulwahab Mohammed A, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας:
«Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική υποδοχή της οποίας χαίρω εδώ στο κοινοβούλιο. Πραγματικά ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες ένα πολύ θετικό κλίμα γεμάτο εποικοδομητικών επισκέψεων και οι οποίες οπωσδήποτε θα καρποφορήσουν και θα μας δώσουν πολύ δυνατά πράγματα. Τώρα, που τελειώνουμε και καταλήγουμε τη δική μας επίσκεψη παρ’ ότι ήταν βραχυπρόθεσμη αλλά ήταν μεστή και αρκετά εντρυφής, θέλω να σας ευχαριστήσω εγώ προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Μουσουλμανικής Λίγκας και να σας εκφράσω τις δικές του ευχαριστίες σε προσωπικό επίπεδο.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει αρκετές διακυμάνσεις αλλά όλα αυτά εμείς, που είμαστε εδώ πέρα αυτό αποδεικνύει, ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή πρόθεση από τη πλευρά μας, ώστε να υλοποιηθούν όλοι οι δικοί μας κοινοί στόχοι.
Πραγματικά, χθες, στο διάλογό μου με τον Γενικό Γραμματέα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είπαμε αρκετά πράγματα. Μας χαρακτηρίζει οπωσδήποτε μια κοινή θέση η οποία έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος αυτή την περίοδο διανύει αρκετές δυσκολίες, πράγμα που απογυμνώνει την ανθρωπότητα από πάρα πολλές αξίες. Αυτές οι δυσκολίες και οι διενέξεις τις οποίες διανύουμε επιβάλουν τη δική μας συνεργασία και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτές τις προκλήσεις. Πρόκειται για ένα όντως ζωντανό παράδειγμα το οποίο έχουμε θέσει επί τάπητος και αν αφεθούν αυτά τα προβλήματα χωρίς να βρεθεί μια λύση και επίλυση ουσιώδης, οπωσδήποτε αυτό θα μας οδηγήσει σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.
Είναι γεγονός ότι ο διάλογος και το συνδιαλέγεσθαι είναι ο καρπός ο διαθρησκευτικός και μεταξύ των πολιτισμών. Όμως πρέπει εδώ να επιστήσουμε την προσοχή μας στον πραγματικό διάλογο που τίθεται σε εφαρμογή και όχι απλώς σε διαλόγους θεωρητικής φύσεως και αναμενόμενα έπη. Πιστεύω ακράδαντα και πιστεύει κι η Ισλαμική Λίγκα ότι έχετε πάρα πολλά να προσφέρετε, λόγω και της δικής σας εξέχουσας θέσεως στο Κοινοβούλιο, σε πολλά θέματα που άπτονται των δικών μας κοινών προβληματισμών. Και εμείς από την πλευρά μας ως Ισλαμική Λίγκα έχουμε την άμεση δυνατότητα, ώστε να συσφίξουμε όλες τις δυνάμεις και να κατευθύνουμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση η οποία εκβάλλει στην επίλυση των διενέξεων μεταξύ των πολιτισμών. Έχετε οπωσδήποτε δυνατά σημεία, έχουμε και εμείς από την πλευρά μας δυνατά σημεία, και αν δράσουν αυτά τα σημεία ομού οπωσδήποτε θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν και να κατορθώσουν πολλά πράγματα.
Αναφέρατε πριν από λίγο ότι υπάρχουν αρκετά στάδια που χρειάζονται συντονισμό και σας διαβεβαιώνουμε απολύτως πως είμαστε πρόθυμοι από την πλευρά μας και εργαζόμαστε σκληρά να απαλύνουνε και να εξαλείψουμε τις διακυμάνσεις στις παλιές μας σχέσεις μεταξύ της Επιτροπής και της Ισλαμικής Λίγκας και το νέο όραμα κι η νέα διεύθυνση αποσκοπεί πράγματι στο να υλοποιήσει πάρα πολλά πράγματα στο εγγύς μέλλον.
Δουλεύουμε σκληρά έτσι ώστε να απαλύνουμε και να εξαλείψουμε αυτές τις διακυμάνσεις στις παλιές σχέσεις της Επιτροπής και της Ισλαμικής Λίγκας και το νέο όραμα αποσκοπεί πράγματι στο να υλοποιήσει πολλά πράγματα στο εγγύς μέλλον. Σκεφτόμαστε σοβαρά να πραγματοποιήσουμε και να συστήσουμε μια Ομάδα Συνεργασίας η οποία θα συνεδριάζει μηνιαίως ώστε να αρχίσει δειλά-δειλά να υλοποιεί κάποια σχέδια και προτάσεις οι οποίες θα μεταβιβάζονται άμεσα στον ίδιο τον Ειδικό Γραμματέα.
Επίσης συγχαίρω ιδιαίτερα τη Συνθήκη στην οποία έχετε αναφερθεί που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο επόμενο φόρουμ ώστε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να βγάλουμε αρκετά πορίσματα και συμπεράσματα στο πλαίσιο αυτό.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι υπάρχει μια σκέψη για να στηθεί μια επιτροπή επιστημονικής φύσεως, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί αυτή τη πρόταση και να αποφασίσει από κοινού μαζί με την επιτροπή για το τι μέλλει γενέσθαι.
Επίσης, όσον αφορά στο θέμα των δηλώσεων και διακηρύξεων υπάρχει ένα θέμα το οποίο χρειάζεται ειδική επισήμανση. Προτείνουμε η επικείμενη επιτροπή, η οποία πρόκειται να στηθεί, να έχει ένα ποικιλόμορφο χαρακτήρα διαφορετικών αποχρώσεων επιστημονικής φύσεως ώστε όταν βγάλει η επικείμενη επιτροπή πορίσματα συγκεκριμένα και αποτελέσματα αυτά τα αποτελέσματα (εφόσον) βρίσκουν έδαφος και αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα να βρίσκουν ένα τρόπο υλοποίησης.
Σήμερα θα υπογράψουμε το επικείμενο Μνημόνιο και θα γιορτάσουμε το οποίο είναι η αρχή μιας μακράς πορείας μεταξύ των δύο πλευρών. Οπωσδήποτε θα μάθουμε κι εμείς από την πλευρά μας από τη δική σας μακρά εμπειρία στον τομέα να αλληλοβοηθηθούμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο».