26 Ιουνίου, 2024

Ύπνος: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ύπνος πολύ νωρίς το βράδυ μπορεί να μην είναι η καλύτερη στρατηγική ύπνου για την υγεία σας.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος μεταξύ 10 μ.μ. και 11 μ.μ. θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 88.000 συμμετέχοντες στη μελέτη U.K. Biobank, η οποία είναι μια μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη ασθενειών.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν συσκευές στους καρπούς τους για τη συλλογή δεδομένων, τα οποία έδειξαν ότι ο ύπνος πριν από τις 10 μ.μ. και μετά τις 11 μ.μ. συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι εργάζονταν για την εταιρεία τεχνολογίας υγείας Huma, ανέφεραν ότι αυτή η ώρα μεταξύ των 10 και 11 μ.μ. «συνδέεται με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι η συσχετισμός μεταξύ της ώρας ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες.

Οι συγγραφείς επικαλέστηκαν επίσης μια άλλη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου, η οποία έδειξε ότι οι καθυστερημένες ώρες ύπνου και αφύπνισης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

 
Οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης υποστήριξαν ότι είχε δοθεί ελάχιστη έμφαση στην έρευνα της σχέσης μεταξύ των παραμέτρων ύπνου και των καρδιακών κινδύνων, ιδίως σε σύγκριση με την έρευνα που έχει γίνει σχετικά με τη διάρκεια του ύπνου.

Η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως: 
η υπέρταση, 
η παχυσαρκία και 
ο διαβήτης.
Έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 7 έως 8 ώρες τη νύχτα είναι πιο παραγωγικοί από εκείνους που κοιμούνται 6 ώρες. Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, έδειξε ότι η απώλεια ακόμη και 2 ωρών ύπνου τη νύχτα μπορεί να κάνει κάποιον πιο επιρρεπή στον θυμό.

madata.gr