16 Οκτωβρίου, 2024

ΥΠΕΞ Ισπανίας: Απαράδεκτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στη UNIFIL

Οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο είναι “απαράδεκτες” και αντίκεινται στους κανόνες του ΟΗΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

 
“Αντίκειται σε αυτό που περιμένουμε από οποιοδήποτε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εν τέλει είναι ένας οργανισμός που διαφυλάττει την παγκόσμια ειρήνη”, ανέφερε ο Αλμπάρες στους δημοσιογράφους εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
 
Οι χώρες της ΕΕ, με προεξάρχουσες την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, έχουν διαθέσει χιλιάδες στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη UNIFIL, η οποία έχει αναπτύξει 10.000 κυανόκρανους στο νότιο Λίβανο και έχει καταγγείλει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι δέχεται επιθέσιες από τις ισραηλινές δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ.
 
Το Ισραήλ μάλιστα, κάλεσε τον ΟΗΕ να απομακρύνει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του από τις ζώνες μάχης, αρχικά διά στόματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και σήμερα μέσω του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Έλι Κοέν, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ότι απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Ο Άλμπαρες τόνισε, από την πλευρά του, ότι μόνο ο ΟΗΕ μπορεί να διατάξει την απόσυρση της UNIFIL από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο.