Είναι εφικτή η πρόληψη άνοιας; Τι σου έρχεται κατά νου όταν ακούς την λέξη "άνοια"; Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς φέρνουν στον νου κάποιον ηλικιωμένο που δεν μπορεί να θυμηθεί το ίδιο του το όνομα. Από την άλλη μπορεί να σε απασχολεί εάν μπορείς να προλάβεις την άνοια αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη… συζητάμε μεταξύ μας: "Εγώ ξεχνάω, θα πάθω άνοια", ή "μεγαλώνω, κινδυνεύω από άνοια". Η ιδέα της άνοιας μας τρομάζει, μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε;
5 "πυλώνες" για να προλάβουμε -στο μέτρο του δυνατού- την άνοια
#1 Σωματική υγεία
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας. Φρόντισε να τρως ισορροπημένα γεύματα, με πολλά χρώματα ώστε να προσλαμβάνεις περισσότερες βιταμίνες. Φρόντισε να κοιμάσαι τις κατάλληλες ώρες και να αποφεύγεις – ή έστω μετρίασε- το κάπνισμα και το αλκοόλ.
#2 Άσκηση
Η γυμναστική κάθε είδους αποτελεί μέσο πρόληψης για την άνοια -και όχι μόνο-, ενώ η κινητικά ενεργή καθημερινότητα βοηθά επίσης για όλες τις εκφυλιστικές παθήσεις.
#3 Νοητική άσκηση
Προσπάθησε η καθημερινότητά σου να είναι πλούσια σε δραστηριότητες και να εξασκείς το μυαλό σου με παιχνίδια όπως σταυρόλεξα ή σουντόκου. Βάλε στόχο να μαθαίνεις κάτι καινούργιο και να γνωρίζεις κόσμο, να βγαίνεις έξω τακτικά.
#4 Διάθεση
Απόφευγε όσο γίνεται το υπερβολικό στρες και κάνε κάθε μέρα κάτι που σου αρέσει και αγαπάς, έστω κι αν είναι τόσο απλό όσο να μιλήσεις στο τηλέφωνο ή να πας για καφέ με μια φίλη σου.
#5 Τεστ μνήμης
Εάν έχεις πολύ φορτωμένη καθημερινότητα ή κληρονομικότητα για άνοια, συζήτησε με έναν νευρολόγο εάν θα είχε νόημα να κάνεις τεστ μνήμης. Είναι κάτι πολύ απλό, και θα σε διαβεβαιώσει για την γνωστική σου υγεία.
Τα συμπτώματα της άνοιας
Τι γίνεται όμως όταν υποψιαζόμαστε την ύπαρξη της πάθησης σε κοντινό μας πρόσωπο; Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της πάθησης;
5 πιθανά συμπτώματα άνοιας
1. Μεγάλη διαφορά από το παρελθόν. Για παράδειγμα κάποιος που ήταν λογιστής τώρα δεν μπορεί να εκτελέσει απλές προσθέσεις.
2. Δυσκολίες ανάκλησης γεγονότων που μόλις συνέβησαν. Στην άνοια, η μνήμη δεν "καταγράφηκε" στον εγκέφαλο, άρα το άτομο μπορεί να ξεχνά τι έκανε πριν λίγο.
3. Μπέρδεμα στο χώρο και το χρόνο. Μπορεί δηλαδή κάποιος να ισχυρίζεται πως θέλει να "πάει στο σπίτι του" ακόμα και όταν βρίσκεται στο σπίτι του, γιατί δεν το αναγνωρίζει.
4. Δυσκολίες στην κατανόηση και έκφραση λόγου. Ίσως να μιλά αργά και όχι ξεκάθαρα, ή με γενικότητες όπως "πήγα εκεί και είδα αυτόν και εκείνον".
5. Μείωση λειτουργικότητας. Δεν μπορεί να κάνει τα όσα έκανε στο παρελθόν, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι το αναμενόμενο σχετικά με την ηλικία, δεν υπάρχει κίνητρο ή ενέργεια στην καθημερινότητα.
5 Σημάδια που "μπερδεύουμε" ως άνοια, μα δεν είναι
1. Το να ξεχνά κανείς ονόματα. Συνήθως αυτό είναι δείγμα αφηρημάδας, όχι πάθησης.
2. Το να "κολλάει" κάποιος στην αναζήτηση μίας λέξης. Και πάλι αυτό αποτελεί πιθανό δείγμα έλλειψης συγκέντρωσης ή κούρασης του μυαλού.
3. Το να είναι ένας ηλικιωμένος πιο πεσμένος γνωστικά. Ίσως αυτό να είναι φυσιολογικό ως έναν βαθμό, λόγω μη ενεργού τρόπου ζωής.
4. Το να δείχνει ένας ηλικιωμένος λυπημένος ή απαθής. Μπορεί να είναι δείγμα γεροντικής κατάθλιψης, με συμπτώματα παρόμοια με την άνοια, μα με διαφορετικά αίτια.
5. Το να επαναλαμβάνει ένας ηλικιωμένος τα ίδια και τα ίδια. Αυτό συνήθως είναι δείγμα ότι θέλει να μοιραστεί σκέψεις και να περάσει περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους του.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Νοεμβρίου
Πότε και πως θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα Θέρμανσης 2024-2025