19 Μαρτίου, 2024

Ξηρασία: Στο χείλος του γκρεμού η Ευρώπη – Τεράστια προβλήματα από τον παρατεταμένο καύσωνα

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 χρόνων πλήττει την Ευρώπη που με αμέτρητες πυρκαγιές και καύσωνες έχει χάσει από τον Ιανουάριο πάνω από 6.600.000 στρέμματα δασικής γης.
Ισπανία
Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται γύρω από την πόλη Ανόν ντε Μονκάιγιο στην επαρχία της Σαραγόσα, στη βορειοανατολική Ισπανία, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Πάνω από 1.500 κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και έχει αναζωπυρωθεί από τους ισχυρούς ανέμους, ήδη έχει κάψει πάνω 20.000 στρέμματα με σε λιγότερο από 24 ώρες.

Περίπου 300 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων 187 στρατιωτών, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

«Ο γιος μου έχει σπίτι εκεί στο Ελ Σαντουάριο και φαίνεται πως η φωτιά δεν έχει φτάσει ακόμη, όμως είναι δύσκολο να δω εξαιτίας του καπνού».

Λίγο πιο νότια, στην περιοχή της Βαλένθια, οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μία τεράστια πυρκαγιά κοντά στο Αλικάντε.
Ξεκίνησε το Σάββατο μετά από καταιγίδα και ανάγκασε 1.000 κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Στο κοντινό Καστεγιόν μαίνεται ακόμη μία φωτιά που εξαπλώθηκε αστραπιαία μέσα από την ξερή βλάστηση.

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αναζωπύρωση των πυρκαγιών και κυρίως οι ισχυρές και ασταθείς ριπές ανέμων με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ξηρασία διαρκείας
Την ίδια ώρα η Ευρώπη, τίθεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 χρόνων.

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν, η εικόνα των μεγαλύτερων ποταμών της Γηραιάς Ηπείρου έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια.

Κι ενώ το καλοκαίρι ακόμη δεν έχει τελειώσει, πάνω από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί στα κράτη της ΕΕ από τον Ιανουάριο, ένας αριθμός που είναι ρεκόρ γι’ αυτήν την χρονική περίοδο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές, η πρωτοφανής ξηρασία και οι συνεχείς καύσωνες που ταλαιπωρούν την Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Βρετανία
Στην Βρετανία, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση. Τα βοσκοτόπια έχουν ξεραθεί και ταΐζουν πλέον τα ζώα με τα αποθέματα που είχαν συγκεντρώσει για τον χειμώνα.

Έντονη είναι η έλλειψη και στο νερό.

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, στην ουσία, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα την άνοιξη και το επόμενο καλοκαίρι, αφού δεν θα έχουμε αποθέματα νερού», λένε οι ειδικοί.

Οι δορυφορικές εικόνες της NASA δείχνουν το τοπίο της Βρετανίας που γίνεται καφέ από πράσινο λόγω της ξηρασίας που προκαλείται από τους καύσωνες.

Οι πηγές του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Τάμεση, έχουν στερέψει και πλέον κάποιος πρέπει να περπατήσει για πάνω από 15 χιλιόμετρα από την ξερή πηγή του ποταμού μέχρι να βρει νερό.

Η Αγγλία βίωσε τον πιο ξηρό Ιούλιο από το 1935, με μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης, ενώ η θερμοκρασία έσπασε το ρεκόρ των 40 βαθμών Κελσίου.

Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η στάθμη των υδάτων του Δούναβη και του Ρήνου.

 

madata.gr