15 Νοεμβρίου, 2024

Ξεκίνησαν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Από σήμερα Δευτέρα 27/03 οι γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών μπορούν πλέον να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Η είδηση γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου από τον ΕΟΠΠΥ, ο οποίος και κάλεσε τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπ. Δοξιάδης» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο κίνδυνος  για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αυξάνει σημαντικά για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Ο καρκίνος αυτός μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ  αναφέρει τα εξής:

Με την αριθμ. 59/882/2-3-2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ εγκρίθηκε η ανάρτηση της Πρόσκλησης και του Παραρτήματος αυτής, προς τις Μονάδες Φροντίδας Υγείας για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της Δράσης για τη Δημόσια Υγεία «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας» κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία Γ Π. οικ. Δ1β/Γ.Π.οικ. 66354/17-11-2022 (Β’ 6001) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ ΚΥΑ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δυνάμει της υπό στοιχεία Γ.Π. οικ. Δ1β Γ.Π.οικ. 72711/19-12-2022 (Β’ 6651) Κοινής Υπουργικής Απόφασης/ΚΥΑ.

 
Επισυνάπτεται η Πρόσκληση και οι λεπτομέρειες συμμετοχής των ενδιαφερόμενων Παρόχων στη Δράση «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας».

Η συμμετοχή των παρόχων θα γίνει μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ, με έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στις 27/3/2023.

Η ανακοίνωση

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), o καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με περίπου 604 νέες περιπτώσεις το 2020.

 Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Η 3η πιο συχνή κακοήθεια που «χτυπά» γυναίκες 15-44 ετών
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και την Ελλάδα ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (Global Cancer Observatory) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, το 2020 υπολογίστηκε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη 10η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15-44 ετών αποτελεί την 3η πιο συχνή κακοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papillomavirus, HPV) αποτελεί σχεδόν πάντα (περίπου σε ποσοστό 95%) το αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

HPV: Τρόπος μετάδοσης
O HPV είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV. Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον τράχηλο μιας γυναίκας που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Προϋποθέσεις για δωρεάν εξέταση 
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε γυναίκες 21-65 ετών που επίσης:

– Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης

 – Δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου

– Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9

– Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0

– Δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος

– Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος

– Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος

Πού κάνετε τις εξετάσεις 
Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές δομές, χωρίς κόστος (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Τ.Ο.Μ.Υ., εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ιατροί, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές).

Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί. Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

madata.gr