15 Ιουλίου, 2024

Ξεκινά το EOS II Fund με επενδυτικά κεφάλαια 219 εκατ. ευρώ

 Το «First Closing», ο πρώτος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων για το EOS Hellenic Renaissance Fund ΙΙ ολοκληρώθηκε, με τα αρχικά κεφάλαια του νέου επενδυτικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity fund) να ανέρχονται σε 219 εκατ. ευρώ.

To EOS II Fund απευθύνεται σε ελληνικές μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 100 εκατ. και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την επιχειρηματικότητα σε στρατηγικούς και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Διαχειριστής του EOS II Fund είναι η EOS Capital Partners, εταιρεία αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα επενδυτικά κεφάλαια του EOS II Fund προβλέπεται να φτάσουν τα 250 εκατ., με αποτέλεσμα τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της EOS Capital Partners να διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι επενδυτές
Επενδυτές του EOS ΙΙ Fund είναι κατά 70% κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, και κατά 30% κορυφαίοι έλληνες επιχειρηματίες και family offices. Σημειώνεται ότι το 75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων προέρχεται από επενδυτές που συμμετείχαν και στο EOS I Fund.

Με το νεοσύστατο EOS II Fund:

Αυξάνεται σημαντικά το μέγεθος και ο αριθμός των εταιρειών προς επένδυση, καθώς το EOS II Fund θα επενδύει σε εταιρείες με κύκλο εργασιών έως €100 εκατ. και προσωπικό έως 500 εργαζόμενους, σε σύγκριση με το EOS I Fund, όπου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν έως €50 εκατ. κύκλο εργασιών και έως 250 εργαζόμενους
Η μέση επένδυση ανά εταιρεία θα ανέλθει στο ποσό των €22-23 εκατ., από τα €11 εκατ. που ίσχυαν για το EOS I Fund
Οι επενδύσεις στο EOS II Fund θα αφορούν κατά 70% πλειοψηφικές συμμετοχές είτε με μοναδικό επενδυτή το Fund είτε και με τη συμμετοχή άλλων στρατηγικών επενδυτών, και κατά 30% μειοψηφικές συμμετοχές. Σε αντίθεση με το EOS I Fund που η αναλογία ήταν αντίστροφη με 70% μειοψηφικές συμμετοχές.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης, Managing Partner της EOS Capital Partners, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των διαδικασιών της δημιουργίας του EOS Hellenic Renaissance Fund II δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε το First Closing του EOS II Fund. Ευχαριστούμε θερμά τους παλαιούς και νέους επενδυτές που μας εμπιστεύτηκαν. Η σημαντικά ενισχυμένη ομάδα της EOS Capital Partners, θα τιμήσει την εμπιστοσύνη τους. Η μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία των επενδύσεών μας αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία αλλά και τον πολλαπλασιαστικό ρόλο των επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.

Το EOS I Fund, έχοντας ολοκληρώσει την επενδυτική του περίοδο τον Δεκέμβριο του 2023, και με μέση διάρκεια παραμονής σε κάθε εταιρεία τους 25 μόλις μήνες, αύξησε, στις επιχειρήσεις που συμμετέχει, αθροιστικά μέχρι σήμερα, τις θέσεις εργασίας κατά 1.550, τον κύκλο εργασιών κατά 108% και το EBITDA κατά 74%. Για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα αυτά, πέρα από τα κεφαλαία που επενδύθηκαν, η παρουσία μας συνέβαλε αποφασιστικά στην βελτίωση και εμβάθυνση του τρόπου λειτουργίας και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης εταιρειών, έχοντας σημαντική συμβολή στις στρατηγικές αποφάσεις και ιδιαίτερα στις κινήσεις πετυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων».

newsbeast.gr