26 Φεβρουαρίου, 2024

Ξεκινά η διαδικασία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (vid)

Ξεκινά η διαδικασία της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ–Χαμάς. Στις 6μ.μ. αναμένεται να φτάσουν οι όμηροι στο Ισραήλ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 12 από τους 13 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα είναι από το Kibbutz Nir Oz του Ισραήλ και οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έγραψε στα social media ότι του επιβεβαίωσαν ότι 12 Ταϊλανδοί εργάτες απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία στη Γάζα.
Αρκετές μάλιστα οικογένειες ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση Ταϊλανδών δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Δείτε live εικόνα από το σημείο:

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους
Η Αίγυπτος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ετοιμάζεται να δεχθεί Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS).

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Στο κέντρο Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των IDF ο Νετανιάχου
Στο μεταξύ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ θα βρίσκονται στο κέντρο διοίκησης της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των IDF στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα παρακολουθούν στενά την επιχείρηση για να φέρουν τους Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στο Ισραήλ», λέει η ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου θα συνοδεύεται από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και τον στρατιωτικό του γραμματέα, υποστράτηγο Αβί Γκιλ, ενώ ο Γκαλάντ θα συνοδεύεται από τον στρατιωτικό του γραμματέα, ταξίαρχο Γκάι Μαρκιζένο, και τον προσωπάρχη του Σαχάρ Κατζ.

Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ φέρεται να έλαβε μια λίστα με τους 39 Παλαιστίνιους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς. Σύμφωνα με το BBC, τα ονόματά τους έχουν δημοσιευτεί και η λίστα περιέχει 24 γυναικεία και 15 αντρικά ονόματα.

Ποια η διαδικασία

Σύμφωνα με τον IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται “στην περιοχή των συνόρων” και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Με βάση τη συμφωνία, στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι.


Πηγή: newsit.gr