26 Ιουνίου, 2022

Ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού: Στο 11,3% τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Μαύρα τα μαντάτα και από την ΕΛΣΤΑΤ, αφού ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα έφτασε το 11,3%.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός ήταν στο 10,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου, σύμφωνα με τα οποία εκτινάχθηκε στο 11,3%, έναντι 10,2% που ήταν το Απρίλιο.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών, αφού ανάλογο ύψος συναντά κανείς στις αρχές του 1994 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, όταν και ήταν στο 11,7% 

Όπως ήταν αναμενόμενο η βασική πηγή των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί η ενέργεια, με τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και καύσιμα, να καλπάζουν και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά μάλιστα για βενζίνη και diesel κίνησης.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται σε άρθρο στο newsit.gr σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τoν Μάιο διαμορφώθηκε στο 11,3%, που είναι 1,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Σημαντική είναι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, που οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7 %, κάτι που δείχνει μία μικρή ανάσχεση της ακρίβειας, αφού η αντίστοιχη αύξηση του Απριλίου σε σχέση με τον Μάρτιο ήταν 2,1%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 172,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 80,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, στα καύσιμα με 36,6%, στα λαχανικά με 13% και έλαια – λίπη με 23,2%, γαλακτοκομικά – αυγά 14,1%.

Τέλος σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο και πλοίο που είναι πάνω 22,8% και 17,7% αντίστοιχα.