28 Μαρτίου, 2024

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία: Θρήνος και οργή στα χαλάρματα – Ξεπέρασαν τους 33.000 οι νεκροί

Ανασύρθηκε ζωντανή 83χρονη μετά από μια εβδομάδα
Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια σε Τουρκία και Συρία, εξαιτίας του φονικού σεισμού 7,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Καχρανμαρμαράς.

Ταυτόχρονα οι ελπίδες για διάσωση περισσότερων επιζώντων, ολοένα και λιγοστεύουν εν μέσω παγετού.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει ανέλθει στους 29.605, ανακοίνωσε την Κυριακή το Τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης SAKOM.

Στη Συρία, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 3.576, συμπεριλαμβανομένων 2.168 σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής άμυνας «Λευκά Κράνη», και 1.408 θάνατοι σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας το Σάββατο.

Η ογδοντατριάχρονη την οποία κατάφεραν Κινέζοι και Τούρκοι διασώστες να βγάλουν ζωντανή από τα συντρίμμια κτιρίου το οποίο κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην πόλη Μαλάτια (νότια) νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο.

Τη γυναίκα έσωσε ομάδα της οργάνωσης Blue Sky Rescue, που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κι εδρεύει στην κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ, μαζί με τούρκους διασώστες, κάπου 125 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών.

Η γυναίκα παρέμεινε παγιδευμένη στα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου, χωρίς νερό ούτε τροφή, ωσότου διασώθηκε, τόνισε ο Γιανγκ Γι, μέλος της ομάδας.

Επρόκειτο για τον τρίτο άνθρωπο που κατάφεραν να σώσει η αποστολή της Blue Sky Rescue.

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όχι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Εξάλλου τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

Ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των αρχών της Τουρκίας, των αρχών της Συρίας και οργανώσεων αρωγής σε τομείς της συριακής επικράτειας ελεγχόμενους από αντάρτες και τζιχαντιστές.

madata.gr