30 Ιουνίου, 2024

Βιωματική εκπαίδευση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Αν περπατήσει κανείς στους χώρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μπορεί να συναντήσει μια ομάδα φοιτητών/τριών να κάθονται στους κήπους ή στα παγκάκια, να συζητούν, να κρατούν σημειώσεις, ίσως και μια κάμερα. Πρόκειται για την Ομάδα Προβολής και Επικοινωνίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού που για πρώτη φορά συστάθηκε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και από τότε ανασχηματίζεται κάθε νέο εξάμηνο, καθώς κάποιοι/ες φοιτητές/τριες ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών, ενώ προστίθενται νέοι/ες ενδιαφερόμενοι/ες. Είναι οι φοιτητές/τριες που αναλαμβάνουν κάθε εξάμηνο μεγάλο μέρος της διαμόρφωσης της επικοινωνίας του Τμήματος στο οποίο φοιτούν.
Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τα μαθήματα της επικοινωνίας διδάσκονται και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας, με βιωματικό, διαδραστικό τρόπο, στην πράξη δηλαδή. Η δημιουργία φυλλαδίων, αφισών και άλλου έντυπου ή και οπτικοακουστικού υλικού, η συμμετοχή σε δράσεις προώθησης και προβολής των προγραμμάτων σπουδών και των έργων του Τμήματος, η επαφή με σχολικές μονάδες και επιχειρήσεις και η δημιουργία μηνυμάτων για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Τμήματος είναι μερικές μόνο από τις δράσεις της Ομάδας Προβολής και Επικοινωνίας. Οι φοιτητές/τριες μπαίνουν σε ρόλους επαγγελματιών της αγοράς, σχεδιάζουν επικοινωνιακές πράξεις και διαμορφώνουν τελικά, σε σημαντικό βαθμό, την εικόνα του Τμήματος. Με τον τρόπο αυτό διδάσκονται βιωματικά όλο το φάσμα των τακτικών που περιλαμβάνει το μίγμα προβολής μιας επιχείρησης: παρακολούθηση διαμόρφωσης οπτικής επικοινωνίας, διαφήμιση, δράσεις προβολής, δημόσιες σχέσεις, προβολή στα ΜΜΕ, ψηφιακό μάρκετινγκ. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουν ήπιες δεξιότητες απαραίτητες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία, συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες (για παράδειγμα γραφίστες, δημοσιογράφους, διοργανωτές εκδηλώσεων, στελέχη επιχειρήσεων ή/και οργανισμών κ.α.) και κατανοούν τις ανάγκες και τη λογική του επαγγελματικού στίβου, ενώ έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στις πρακτικές των σύγχρονων επιχειρήσεων.
«Στην επικοινωνία η συν-διαμόρφωση μηνυμάτων ανάμεσα σε πομπούς και δέκτες—στη δική μας περίπτωση το προσωπικό του Τμήματος και τους/τις φοιτητές/τριές του—είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφύλαξη των διαλογικών ροών, τη ίδια την ουσία, δηλαδή, της επικοινωνίας. Η ομάδα σχεδιάζει, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εξωστρέφειας του Τμήματος, δράσεις και μηνύματα που αφορούν συναδέλφους τους φοιτητές/τριες, αλλά και όλα τα άλλα είδη κοινού που ενδιαφέρονται για το Τμήμα: γονείς, υποψήφιους φοιτητές, ανθρώπους της αγοράς, επιχειρήσεις και οργανισμούς, την τοπική κοινότητα, άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα, την ερευνητική κοινότητα. Είναι σημαντικό να υπάρχει η φοιτητική ματιά στο πανεπιστήμιο» σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια Ειρήνη Παπαδάκη, υπό την καθοδήγηση της οποίας εργάζεται η Ομάδα Προβολής και Επικοινωνίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τις δράσεις της ομάδας στην ιστοσελίδα του τμήματος: https://bat.hmu.gr