19 Μαρτίου, 2024

Βάσεις 2022: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις. Εκτιμήσεις

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις για τις πανελλήνιες του 2022 όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Σήμερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τόνισε παράλληλα ότι θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ

Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να έχουν βέβαια αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους υποψηφίους. Η δημοσιοποίηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των ΑΕΙ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και ολοκληρώνει την εικόνα για το τι αναμένεται να γίνει μετά και την ανακοίνωση των βάσεων.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αναφορικά με τις βάσεις 2022, Νομικές, Ιατρικές Σχολές και Πολυτεχνεία θα παρουσιάσουν απώλειες ακόμα και των 500 μορίων, πολύ μεγαλύτερες από σχολές μεσαίας ή χαμηλής βαθμολογίας που θα εμφανίσουν συγκρατημένη πτώση.

Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει και η μείωση των αριστούχων, ενώ οι πολύ χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψαν οι υποψήφιοι σε αρκετά μαθήματα, δεν αναμένεται να έχουν τεράστια επίπτωση στην πτώση των βάσεων σε χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με πέρσι.

Σε αυτό, εξαίρεση ίσως να αποτελέσουν τα οικονομικά τμήματα που αναμένεται, στην πλειοψηφία τους, να έχουν ανοδική τάση.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του, ο Ελεύθερος Τύπος παρουσίασε τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2022 σε 82 σχολές και τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο.

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδί

1ο Επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών
Κάτω από το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθήνας, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν μεταξύ 17.550 και 17.650, μια μείωση άνω των 500 μορίων. Απώλειες άνω των 500 μορίων υπολογίζονται και στο μάθημα της Ψυχολογίας, με τις δημοφιλείς σχολές να κινούνται στα όρια των 16.000 με 17.500 μορίων. Σε όλες τις σχολές και τα τμήματα αναμένεται πτώση των βάσεων, μιας και ο ανταγωνισμός μέσα σ’ ένα χρόνο έχει συρρικνωθεί στο 80% σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές που κινούνται μεταξύ 12.000 και 14.000 μορίων, όπου σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καταγραφούν και μικρές αυξήσεις έως και 100 μορίων.

2ο Επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Από 200 έως και 500 μόρια κινούνται οι εκτιμήσεις για τις απώλειες στις βάσεις 2022 του 2ου επιστημονικού πεδίου, με τις πολυτεχνικές σχολές σε κεντρικά ιδρύματα αλλά και περιφερειακά να κινούνται κάτω από το όριο των 18.000, ένα όριο που είχαν χάσει σχεδόν όλες από πέρσι. Η κύλιση προς χαμηλότερες βαθμολογίες, στις πιο δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου συνεχίζονται, σταματούν όμως στο όριο των 14.000 μορίων, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και μικρή αύξηση. Και σε αυτή την περίπτωση οι υψηλόβαθμες σχολές εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση ακόμα και 400 μορίων, ενώ σε όσες κινούνται μεταξύ 10.000 και 14.000 μορίων αναμένεται συγκράτηση των βάσεων με μικρές μεταβολές που δεν θα ξεπερνούν τα 100 με 150 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας
Η Ιατρική Αθήνας φαίνεται να μένει σταθερά υψηλά και να μην πέφτει κάτω από τα 18.600 μόρια. Από την άλλη, η τελευταία στην κατάταξη των βάσεων εισαγωγής Ιατρική, αυτή της Αλεξανδρούπολης, οριακά μπορεί να πέσει κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, χωρίς όμως σοβαρές απώλειες σε σχέση με πέρσι

Περιορισμένη αναμένεται να είναι η πτώση στις βάσεις 2022 και στις χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς οι επιδόσεις σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι διαχρονικά οι καλύτερες. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για μικρή άνοδο σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε άλλες δημοφιλείς σχολές του πεδίου, όπως η Οδοντιατρική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εκτιμάται ότι θα χάσουν 100-200 μόρια και τις Φαρμακευτικές να προβλέπεται να έχουν αντίστοιχες απώλειες. Επίσης, η πτώση στις βάσεις 2022 σε αρκετές σχολές θα οφείλεται στα μαθήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα ίδια τα τμήματα όπως η Φυσική, που δεν κατεγράφησαν τόσο υψηλές επιδόσεις όσο αναμένονταν.

4ο επιστημονικό πεδίο-Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Η μεγάλη έκπληξη για τις βάσεις 2022 φαίνεται να είναι οι σχολές και τα τμήματα Οικονομίας, καθώς στο σύνολό τους θα καταγράψουν άνοδο της τάξης των 200-300 μορίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, οι λίγες υψηλόβαθμες σχολές άνω των 17.000 μορίων θα εμφανίσουν μία μικρή πτώση έως και 250 μορίων, ενώ από τις σχολές που κινούνται από 16.000 και κάτω, θα καταγραφούν ανοδικές τάσεις.

Μία από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές η Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ αναμένεται να πέσει από τα 18.422 μόρια στα 18.150 έως 18.250 μόρια. Αντίθετα, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο ΕΚΠΑ, που πέρσι είχε βάση εισαγωγής 13.617, υπολογίζεται άνοδος 200 έως 300 μορίων.

Παρά τις χαμηλές βαθμολογίες που κατέγραψε το εν λόγω πεδίο, οι επιδόσεις δεν είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρσι, ενώ στις μεσαίες βαθμολογίες υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων.

 

madata.gr