28 Μαρτίου, 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πως διατηρείται η σορός της μέχρι την ταφή – Οι ψίθυροι για άδειο φέρετρο

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ παραμένει άταφη μια και πλέον εβδομάδα μετά τον θάνατό της και πολλά ερωτήματα για το πως διατηρείται έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Το βασικό ερώτημα είναι πως διατηρείται τόσες ημέρες η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ χωρίς να έχει αρχίσει η διαδικασία της αποσύνθεσης που ξεκινά περίπου δυο ημέρες μετά τον θάνατο.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο N-TV «η σορός πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης Γραφείων Τελετών της Κάτω Σαξονίας, Μάρκους Γκεμπάουερ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο RND πως για να ανασταλεί η φυσική διαδικασία της αποσύνθεσης τα «σωματικά υγρά ανταλλάσσονται με φορμαλδεΰδη και άλλες χημικές ουσίες».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ταρίχευσης, που διαρκεί από δυο έως έξι ώρες ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα και μπορεί να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση από δύο έως τρεις μήνες.
 
Ο ταριχευτής Φίλιπ Μπέργκερ μιλώντας στο RTL τόνισε πως οι  ταριχευτές φροντίζουν για τη διατήρηση της σορού και πως «αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή διακοπή της αποσύνθεσης του σώματος, έτσι ώστε η ταφή ή ο αποχαιρετισμός σε ανοιχτό φέρετρο να μπορεί να γίνει αργότερα».

Μάλιστα η ταρίχευση μπορεί να επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα όπως συμβαίνει και με τη σορό του Βλαντιμίρ Λένιν που

πέθανε τον Ιανουάριο του 1924 και το σώμα του παραμένει στο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας σχεδόν έναν αιώνα.

«Οι ειδικοί υποβάλουν τη σορό του σε διαδικασία ταρίχευσης με ειδικές ενέσεις κάθε 12 μήνες. Ανάλογα με τη διαδικασία, η ταρίχευση μπορεί να είναι αρκετή για ένα χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπέργκερ.

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το φέρετρο είναι άδειο καθώς το Μπάκιγχαμ δεν έχει απαντήσει για τον τρόπο με τον οποίο συντηρεί τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ και δεν προτίθεται και να το κάνει ποτέ.

Η Bild από την άλλη αναφέρει πως δεν αποκλείεται η σορός να διατηρείται με ειδικές ψυκτικές πλάκες μέχρι την ταφή και πως πολλά φέρετρα έχουν ειδική λειτουργία ψύξης. 

madata.gr