19 Μαΐου, 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Παρουσιάστηκαν επίσημα τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε, την Τρίτη (09/04), συγγνώμη από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, αφού η εν εξελίξει θεραπεία του για τον καρκίνο ανέβαλε την ιστορική συνάντηση κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα πρώτα τραπεζογραμμάτια με το πορτρέτο του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail, ο βασιλιάς Κάρολο χαρακτήρισε τα χαρτονομίσματα ως «πολύ καλά σχεδιασμένα» και εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι είναι μόλις ο δεύτερος μονάρχης που εμφανίζεται σε αυτά. Παρέλαβε ένα δερματόδετο βιβλιαράκι από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μάλιστα, ήταν μια στιγμή-ορόσημο για τον Βρετανό μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο, ο τύπος της νόσου όμως δεν έχει διευκρινιστεί. «Καλημέρα, διοικητά. Λυπάμαι που καθυστέρησα λίγο. Ελπίζω να μην είναι μεγάλη η καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά ο βασιλιάς Κάρολος.

Επίσης, μαζί τους ήταν και η Σάρα Τζον, η επικεφαλής ταμίας της Τράπεζας της Αγγλίας, η υπογραφή της οποίας εμφανίζεται στο νόμισμα, και ο βασιλιάς χαμογέλασε πλατιά καθώς χαιρετούσε τους καλεσμένους του στην αίθουσα. Τα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ευρέως στις αρχές Ιουνίου.

Ο βασιλιάς Κάρολος επιθεώρησε τα τέσσερα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών – τα πρώτα χαμηλά χαρτονομίσματα κάθε ονομαστικής αξίας με αύξοντα αριθμό 01 000001 – και χαμογέλασε. Επισημαίνεται ότι είναι μόλις ο δεύτερος Βρετανός μονάρχης που κοσμεί τα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας και είναι η πρώτη φορά που η εικόνα ενός ηγεμόνα αντικαθίσταται με μια άλλη.

Υπενθυμίζεται πως αν και τα χαρτονομίσματα άρχισαν να εκδίδονται από τα τέλη του 17ου αιώνα, η μητέρα του Καρόλου, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ήταν η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που είχε αυτή την τιμή το 1960 σε χαρτονόμισμα της 1 λίρας.

Πηγή: ieidiseis.gr