27 Απριλίου, 2024

Τζο Μπάιντεν: Διαγράφει 10.000 δολάρια ανά φοιτητικό δάνειο

Την εν μέρει διαγραφή φοιτητικών δανείων ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν σήμερα (24.08.2022), ενός θέματος που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης στη χώρα.

Στις ΗΠΑ ένα έτος φοίτησης σε πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Με αφορμή το πρόβλημα αυτό, ο Τζο Μπάιντεν, έγραψε στο Twitter πως: «Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023».

Αυτή η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Η απόφαση αυτή του Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θα κερδίσει τις ψήφους των νέων φοιτητών. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές βαρύνονται με ένα ογκώδες χρέος ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια, ως αποτέλεσμα των ακριβών διδάκτρων που είναι κατά πολύ υψηλότερα από εκείνα των περισσότερων πλούσιων χωρών.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

madata.gr