18 Απριλίου, 2024

Τζιτζικώστας: Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει από την ΕΕ

Αστειότητες χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όσα αναφέρθηκαν από τις τουρκικές Αρχές για σύμπτωση του ονόματός του με κάποιο άλλο όνομα ατόμου στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτονται οι Τούρκοι. Μπορώ όμως να σας πω ότι αυτή η πράξη ήταν μια πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο αλλά και σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο γιατί βρισκόμουν εκεί με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα». Παράλληλα, ανέφερε: «Οι τουρκικές Αρχές έλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες.»

 Κατά το χρονικό διάστημα των ωρών αυτών, όπως είπε, ο ίδιος βρισκόταν σε ένα γραφείο του τελωνείου στο λιμάνι της Σμύρνης και μέσα στο πλοίο. Μόλις του ανακοίνωσαν οι τουρκικές Αρχές ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες το περιστατικό, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «Χθες το πρωί, γύρω στις 10, έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με το πλοίο, στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε από τις τουρκικές Αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές και διπλωματικές Αρχές, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύοντας της Ευρωμεσογειακής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση και οι Αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας, θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα.»

Ο ίδιος τόνισε: «Όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη». Παράλληλα ευχαρίστησε, για τη στήριξή τους, την ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επέστρεψε από τη Σμύρνη, τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ανέφερε: «Αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες, ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι επικοινώνησαν μαζί του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος της Σμύρνης, κάτι που, όπως είπε, «πραγματικά δείχνει ότι στην Τουρκία υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο». Μάλιστα επισήμανε ότι οι άνθρωποι του δημάρχου της Σμύρνης που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να τον υποδεχθούν, καθότι ανταποκρίθηκε σε δική τους πρόσκληση, τον στήριξαν σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία αυτών των 6 – 7 ωρών που βρισκόταν μεταξύ ενός γραφείου στο τελωνείο της Σμύρνης και του πλοίου.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας είπε: «Η Τουρκία η οποία προσπαθεί και προσπαθούμε όλοι να κρατηθεί κοντά στον δυτικό τρόπο ζωής πρέπει να καταλάβει ότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται διαρκώς από αυτό που είχε θέσει ως στόχο». Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι «το θέμα πια βρίσκεται στα χέρια των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε.». «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αποστείλει ερώτημα για τους λόγους για τους οποίους υπήρχε αυτή η απαγόρευση στο πρόσωπό μου για να εισέλθω στην Τουρκία και περιμένουμε τις επόμενες μέρες την τουρκική κυβέρνηση να δούμε αν σκοπεύει να δώσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση για αυτό το περιστατικό», πρόσθεσε.

Γύρισε με το αεροπλάνο του Δένδια
Με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επέστρεψε στην Ελλάδα με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέστρεφε στη χώρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή στην καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και στην απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές και κινητοποιηθήκαμε για την παροχή αρωγής», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Οργή Ιμάμογλου
Η είδηση πως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας βρισκόταν έγκλειστος σε ένα γραφείο, ξάφνιασε και όργησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που ενημερώθηκε για το γεγονός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη, είπε:

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα (σ.σ. Μπακογιάννη). Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».

Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Σμύρνη ο Μπακογιάννης
Μετά την ακραία πρόκληση των Τούρκων, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην ακύρωση της συμμετοχής του στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση και συνολικά της επίσημης επίσκεψής του στην Σμύρνη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε ότι, πριν από περίπου έναν χρόνο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν από κοινού το δίκτυο Β40, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία.

«Θέλαμε, σε πείσμα των καιρών, να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα πως μπορούμε από κάτω προς τα πάνω να χτίσουμε γερές γέφυρες συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, διαλόγου», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Και προσέθεσε: «Μην ξεχνάτε πως οι δήμοι είμαστε ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε τη δυνατότητα να διερμηνεύσουμε, αν θέλετε, καλύτερα τα συναισθήματα των λαών μας».

Καταδίκη από ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό φάσμα
Την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας καταδίκασαν όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της Ελλάδας και της ΕΕ. Περιμένουμε εξηγήσεις κι επανόρθωση», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«H Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις και χθες έφτασε στο σημείο, χωρίς λόγο, να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, που επρόκειτο να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση», λέει το ΠΑΣΟΚ.

«Αποτελεί ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλήσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση και που απ’ ό,τι φαίνεται, επεκτείνεται ακόμη και στο πεδίο της μετακίνησης προσώπων μεταξύ των δυο χωρών», σημειώνει το ΚΚΕ.

Καταδίκη από ΕΛΚ
Με ένα αιχμηρό σχόλιο για την Τουρκία καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την απαγόρευση εισόδου που επιβλήθηκε στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ΕΛΚ στο Twitter, η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως μια χώρα που «φαινομενικά τηρεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα».

«Αν και φαινομενικά τηρεί τις ευρωπαϊκές αξίες της ΕΕ ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία χθες (σ.σ. το Σάββατο 5/11) κράτησε και απαγόρευσε την είσοδο στον αντιπρόεδρο επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM. Το ΕΛΚ καταδικάζει την αδικαιολόγητη αυτή πρόκληση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ΕΛΚ.

Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν
Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στην Σμύρνη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας το επεισόδιο η κ. Σπυράκη σημείωσε: «Κατέθεσα απόψε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα. Οι δικαιολογίες της Τουρκίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο(…)».

Η κ. Σπυράκη καλεί την ΕΕ να σχολιάσει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές Αρχές.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Ενοχλημένοι οι Τούρκοι για τη δήλωση του Εκρέμ Ιμάμογλου, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Σμύρνη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam με τίτλο «Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Έλληνα προβοκάτορα», αναφέρει:

«Έλληνας περιφερειάρχης προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Τουρκία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν αυτός που τον υποστήριξε».

madata.gr