3 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν μου δίνει το δικαίωμα της λιποταξίας

Για την στρατηγική της απλής αναλογικής, τα λάθη που έφεραν το αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως ίσως να ήταν ένα πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν μετανιώνει για τη στρατηγική της απλής αναλογικής, άλλοι ήδη θα πρέπει να έχουν μετανιώσει.

Κληθείς να σχολιάσει την επόμενη ημέρα στο κόμμα του σημειώνει: «Τώρα έχουμε μια προτεραιότητα: να φτάσουμε στην εκλογική μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα γίνει συντεταγμένα.

Νομίζω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν μου δίνει το δικαίωμα της λιποταξίας. Όπως επίσης και η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαι μια ζωή σε αυτή τη θέση» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς γιατί ήρθε αυτό το αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά, μεταξύ άλλων: «Αν και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να κάνουμε αναλύσεις σε βάθος, νομίζω ότι βγάλαμε κάποια βασικά συμπεράσματα. Ο στρατηγικός εγκλωβισμός μας στο αξιακό όραμα της απλής αναλογικής είναι μία από τις βασικές αιτίες, κατά την άποψή μας.

Δεύτερη αιτία είναι ότι δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το μήνυμα που επιθυμούσαμε στους πολίτες, να εστιάσουμε δηλαδή στα επίδικα της τρέχουσας συγκυρίας, της τετραετίας 2019 -2023, και στην πρότασή μας για την επόμενη μέρα. Η συζήτηση εστιάστηκε στον φόβο για το μακρινό 2015.

Και μία τρίτη αιτία, όχι έσχατη αλλά σημαντική, είναι η εικόνα που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα εννοώ ενός κόμματος που έχει κάνει, βεβαίως, σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια συνεκτική εικόνα».

πηγή: newsbeast.gr