«Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μην υλοποιεί μόνο ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί που φυσικές καταστροφές, αλλά να υλοποιεί και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο 5ο OLYMPIA FORUM, το οποίο διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία και στην ενότητα με θέμα: «Ανοικοδόμηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία – Άμεσες προτεραιότητες έργα και δράσεις». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς ακούμε τις τοπικές κοινωνίες, ακούμε τους δήμους και αυτή είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Παράλληλα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «στα μέσα του Δεκεμβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί και η προεργασία ως προς την ωρίμανση των σχεδίων που έχουν ζητήσει οι δήμοι της Ηλείας, θα καταλήξουμε στο τελικό κατάλογο». Στην συνέχεια, ανέφερε ότι «θα ανακοινωθούν τα έργα και οι πηγές χρηματοδότησης, διότι υπάρχουν τα εργαλεία και οι πόροι για να στηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα» και φυσικά, όπως πρόσθεσε, «δεν θα σταματήσουμε στα συγκριμένα έργα, αλλά θα συνεχίσουμε και στην επόμενη φάση, ώστε να έχουμε ένα ολιστικό πλάνο για την επόμενη ημέρα της Ηλείας».
Σε άλλο σημείο ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι «στον προϋπολογισμό του κράτους υπάρχουν σε ετήσια βάση δημοσιονομικοί πόροι, ύψους 600 εκατομμυρίων, που είναι προς διάθεση κάλυψης των δαπανών που προκύπτουν μετά από φυσικές καταστροφές για την αποκατάσταση και την στήριξη των περιοχών».
«Συνεπώς» συνέχισε, «το κρίσιμο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η τεκμηρίωση και η προεργασία με ακρίβεια για το δημοσιονομικό κόστος» και συμπλήρωσε: «Αυτό κάνουμε και τώρα στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας στην περιοχή της Ηλείας, έτσι ώστε να ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος, ποιες είναι δημοσιονομικές ανάγκες για κάθε έργο και η κατανομή αυτών των έργων μέσα στον ορίζοντα των επόμενων ετών που θα υλοποιηθούν».
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Νικολάου, γενικός διευθυντής, της diaNEOsis, ανέφερε ότι «η επιλογή των έργων και η προτεραιοποίησή τους ήταν για εμάς μία πρώτη στρατηγική απόφαση, διότι η μελέτη με την ολιστική της προσέγγιση περιλαμβάνει ένα πλήθος έργων, τα οποία είναι γύρω από ορισμένους άξονες, όπως είναι ο άξονας του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του πρωτογενούς τομέα και προφανώς της ανάδειξης του χώρου της Αρχαία Ολυμπίας με την πανεθνική και παγκόσμια προβολή και λάμψη».
«Τα χαρακτηριστικά αυτών των έργων», συνέχισε, «και η στρατηγική που εφαρμόσαμε ήταν καταρχήν να έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και από μόνα τους να αποτελούν πυλώνα μεταρρυθμίσεων».
«Με βάση λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά», πρόσθεσε, «οι δήμαρχοι έχουν προτείνει έργα, έχουν επιλεγεί δύο από τον κάθε δήμο για να έχουμε μία αφετηρία του ξεκινήματος και θα οριστικοποιηθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου».
Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, είπε ότι «το πρώτο έργο το οποίο προτείναμε είναι ο τουριστικός και ιστορικός περίπατος του Δήμου Πύργου, ενώ το δεύτερο έργο είναι η συνέχιση της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, που έχει μείνει ημιτελές».
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι «θεωρούμε πως τα άμεσα, εμβληματικά, οραματικά και αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Αρχαία Ολυμπία, θα ήταν αυτά που πάντοτε ζητούσαμε, δηλαδή ένα μεγάλο αθλητικό και συνεδριακό κέντρο».
«Το δεύτερο μεγάλο έργο» συνέχισε, «το οποίο έχει ανάγκη ο νομός και όχι μόνο η Αρχαία Ολυμπία είναι η λειτουργία τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Την συζήτηση συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της diaNEOsis.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Του Αγίου Μηνά σήμερα – Χρόνια Πολλά! – Πολιούχος Άγιος του Ηρακλείου
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Νοεμβρίου
Πρόγνωση καιρού για σήμερα Δευτέρα