29 Ιουνίου, 2024

Τοξικοί άνθρωποι: 5 κρυφά σημάδια για να τους αναγνωρίσεις

Τοξικοί άνθρωποι είναι εκείνοι των οποίων η συμπεριφορά προσθέτει αρνητικότητα και αναστάτωση στη ζωή σου. Συχνά, μπορεί να αντιμετωπίζουν τα δικά τους άγχη και τραύματα, ωστόσο, οι τοξικοί άνθρωποι συχνά επιδεικνύουν συμπεριφορές που αποδυναμώνουν και καταστρέφουν την ψυχική υγεία των άλλων. Αν και η ίδια η τοξικότητα, δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή, θα μπορούσαν να υπάρχουν υποκείμενα, ψυχικά προβλήματα που κάνουν κάποιον να ενεργεί με τοξικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης μιας διαταραχής προσωπικότητας.

Έρευνες στην ψυχολογία έχουν δείξει ότι οι τοξικές σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και των χρόνιων παθήσεων. Η αναγνώριση και αντιμετώπιση των τοξικών ανθρώπων λοιπόν, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας.

Είδη τοξικών ανθρώπων

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να είναι διαφόρων τύπων:

Συναισθηματική: Συνεχής κριτική, εκφοβισμός και υποτίμηση.
Κοινωνική: Απομόνωση από φίλους και οικογένεια.
Ψυχολογική: Χειραγώγηση και χρήση ψυχολογικών τεχνικών για έλεγχο.

5 κρυφά σημάδια που μαρτυρούν τους τοξικούς ανθρώπους

1. Υπερβολική αυτοδικαίωση

Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά αμύνονται υπερβολικά και δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τα λάθη τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένταση και απογοήτευση στις σχέσεις

2. Συνεχής θυματοποίηση

Αυτά τα άτομα παρουσιάζονται πάντα ως θύματα και αποφεύγουν να δουν την δική τους ευθύνη σε διάφορες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική εξάντληση στους γύρω τους.

3. Παθητική- επιθετική συμπεριφορά

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά περιλαμβάνει υπαινιγμούς και έμμεσες εχθρικές ενέργειες, αντί για ευθεία αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και άγχος.

4. Συνεχής ανάγκη για έλεγχο

Οι τοξικοί άνθρωποι συχνά επιδιώκουν να ελέγχουν τις ζωές των άλλων, μέσω της χειραγώγησης και του εκφοβισμού. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ελευθερία και την αυτονομία των άλλων.

5. Μη ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων

Έλλειψη ενσυναίσθησης και ενδιαφέροντος για τα συναισθήματα των άλλων, είναι επίσης ένα ακόμα χαρακτηριστικό των τοξικών ανθρώπων. Αυτό οδηγεί σε μονομερείς σχέσεις όπου οι ανάγκες του ενός υπερτερούν.

Η αναγνώριση των τοξικών συμπεριφορών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντική για την προστασία της ψυχικής υγείας. Η αποδοχή και αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών και ισορροπημένων σχέσεων.

Τοξικοί άνθρωποι: Πώς να τους διαχειριστείς
Ακόμα και ξέροντας τα αναγνωριστικά σημάδια ενός τοξικού ατόμου, τόσο με τον τρόπο που σε κάνει να αισθάνεσαι, όσο και με τον τρόπο που ενεργεί, είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις τι να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις.

Αντιμετώπισέ τους
Μόλις παρατηρήσεις τοξικές συμπεριφορές, αντιμετώπισε το άτομο. Πρόσεξε για τυχόν ψέματα ή ασυνέπειες στα λεγόμενά τους. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν εκτιμάς τη συμπεριφορά τους. Κάτι που σαφώς δείχνει ότι προσέχεις τα λεγόμενα και τις πράξεις τους. Και ότι τους δίνεις την ευκαιρία να εξηγηθούν ή να ζητήσουν συγγνώμη.

Θέσε πιο αυστηρά όρια
Δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό να απομακρύνουμε από τη ζωή μας, τους τοξικούς ανθρώπους. Μπορεί να υπάρχουν στον επαγγελματικό μας χώρο, να είναι συγγενικά πρόσωπα ή να ανήκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον άμεσο, κοινωνικό μας περίγυρο. Αυτό που μπορείς, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση να κάνεις, προκειμένου να προφυλάξεις τον εαυτό σου, είναι να θέσεις πιο αυστηρά όρια. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτείς υπερβολικά δραματικές συμπεριφορές ή κακοποιητικό λόγο. Μπορείς επίσης να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς μαζί τους, επιλέγοντας άτομα που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους με υγιή τρόπο.

ladylike.gr