1 Δεκεμβρίου, 2022

Τουρκία: Υπόσχεται δωρεάν δημητριακά σε χώρες της Αφρικής που κινδυνεύουν από λιμό – Σε συνεργασία με τη Μόσχα

Υποσχέσεις προς τις χώρες της Αφρικής έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά από ανακοίνωση τη Μόσχας για το ίδιο ζήτημα.

«Θα παραδώσουμε από κοινού με τη Ρωσία δωρεάν δημητριακά σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν από λιμό» υποσχέθηκε την Παρασκευή (4/11) ο τούρκος πρόεδρος.

«Ας βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. «Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μου είπε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε δωρεάν δημητριακά στις χώρες αυτές, όπως το Τζιμπουτί, η Σομαλία και το Σουδάν», πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε σ’ αυτό το θέμα και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε ευρύτερα κατά την G20», τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία, συνέχισε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Μόσχα είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο (29/10) πως είναι έτοιμη να παραδώσει δωρεάν μέσα στους επόμενους μήνες και με τη βοήθεια της Τουρκίας 500.000 τόνους δημητριακών στις φτωχές χώρες.

Οι εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια επανελήφθησαν χθες, Πέμπτη, αφού η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για τα δημητριακά που είχε υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, έχει επιτρέψει από την 1η Αυγούστου την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων δημητριακών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ανακουφίζοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

πηγή: newsbeast.gr