19 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Συνεχίζονται οι προκλήσεις . Το «αφήγημα» της Τουρκίας για την Άλωση της Τριπολιτσάς

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη χώρα μας πως ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

«Τα μαχητικά και υποστηρικτικά αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και τα αεροσκάφη AWACS που έχουν διατεθεί από το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν εκπαιδευτική αποστολή υπό την ονομασία NEXUS ACE σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για σκοπούς αμοιβαίας εκπαίδευσης», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και συνεχίζει:

«Η αποστολή NEXUS ACE του ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο, επιχειρήθηκε να παρενοχληθεί από αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά δόθηκε η απαραίτητη απάντηση από τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας και η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Παστουσέας υπογράμμισε πως η Τουρκία παρουσιάζει μία αλλαγή στάσης στο πως προβάλλει πλέον τα θέματά της, με τη γειτονική χώρα να προσπαθεί να «πατήσει» πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και να κατηγορήσει την Ελλάδα για παραβιάσεις.

«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον αντίπαλο. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι της χώρας μας είναι σταθερές. Έχουμε μπει σε τροχιά σύγκρουσης, η οποία θα γίνει όταν οι Τούρκοι θα είναι 100% σίγουροι για την έκβαση της σύγκρουσης», δήλωσε.

Το «αφήγημα» της Τουρκίας για την Άλωση της Τριπολιτσάς
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με αφορμή την Άλωση της Τριπολιτσάς. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της Yeni Safak, το οποίο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (16/12), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το έγκλημα της Ελλάδας κατά της ανθρωπότητας, που μετέτρεψε την εξέγερση του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε σφαγή περισσότερων από 50.000 Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών στην Τρίπολη, θα οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, σχολίασε το δημοσίευμα και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να κάνει λόγο περί γενοκτονίας.

«Υπάρχουν εξαιρετικά κείμενα ιστορικών εποχής και μεταγενέστερων που αποτυπώνουν ακριβώς το τι έγινε. Εδώ η λογική είναι να σου στερήσει τα εργαλεία, ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς που παραβιάζουμε». Αυτή είναι η απάντηση της Τουρκίας για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων», σχολίασε.

madata.gr