16 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Πολώνει το κλίμα η Άγκυρα με μπαράζ προκλήσεων – Ηχηρή απάντηση του πρωθυπουργού

Προσηλωμένοι και συντονισμένοι με την πολιτική της έντασης στα ελληνοτουρκικά, παραμένουν κυβέρνηση αντιπολίτευση και Τύπος στην Τουρκία. Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα και υπέβαλε διάβημα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις και δίνει άσυλο στους τρομοκράτες, κατηγορίες που απορρίπτουν ως αναληθείς και αβάσιμες κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Ξεκάθαρο μήνυμα πως καμία πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα καθώς καθημερινά πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν πολώνει το κλίμα, την ίδια στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ καλούν την Τουρκιά να απέχει από κινήσεις που προκαλούν εντάσεις.

Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για εξηγήσεις
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ακόμα μία σπασμωδική κίνηση, κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη προκειμένου να του μεταφερθεί η δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τη στήριξη της Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αλλά και για τη διαδήλωση του PKK κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας.

Η Αθήνα άμεσα απέρριψε το τουρκικό διάβημα.

Η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία σε 14 ελληνικά νησιά
Η Άγκυρα ρίχνει όλα τα θέματα στο τραπέζι προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αμφισβητεί ανοιχτά πλέον την κυριαρχία σε 14 ελληνικά νησιά, ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου προσπαθεί να ανοίξει παράθυρο διαλόγου με την Αθήνα εκτοξεύοντας απειλές, φανερά ενοχλημένος και από την αλλαγή της στάσης των ίσων αποστάσεων από την Γερμανία.

Η Ελλάδα έχει μαζί της το διεθνές δίκαιο και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters από την Αστυπάλαια.

«Βαφτίζουν» την Ψέριμο τουρκική
Σε παραφροσύνη βρίσκονται και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια.

Μεγάλα τουρκικά ενημερωτικά δίκτυα ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν καλούν τους Τούρκους πολίτες να μην κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, ενώ αμφισβητούν ευθέως και ότι η Ψέριμος είναι ελληνική.

Επίσκεψη Σολτς & Μπέρμποκ στην Ελλάδα στις 9 & 10 Ιουνίου
Τη νέα φάση των ελληνογερμανικών σχέσεων σηματοδότησε η ανοιχτή στήριξη του Βερολίνου προς τις ελληνικές θέσεις, η οποία φαίνεται ότι θα επικυρωθεί με την επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς, αλλά και της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Ελλάδα στις 9 και 10 Ιουνίου.

madata.gr