26 Ιουνίου, 2022

Τουρκία: Ο Γιαϊτζί μιλά για ελληνικό σχέδιο εισβολής στο Αιγαίο – Η απάντηση Μητσοτάκη – Δένδια

Συνεχίζονται οι προκλήσεις και η προσπάθεια καλλιέργειας πολεμικού κλίματος, από την Τουρκία, με την σκυτάλη να παίρνει, ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου,  επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Müstafi, αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο Γιαϊτζί, ούτε λίγο ούτε πολύ, «βλέπει» σχέδιο εισβολής της Ελλάδας στο… Αιγαίο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ετοιμαστεί από το 2017. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι χάρτες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

«Απέναντι σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να προβάλλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γιαϊτζί στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 ένα σχέδιο 3 σταδίων για την αύξηση των χωρικών της υδάτων. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα.

Ωστόσο δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω πιέσεων της Τουρκίας. Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο», είπε ο θεωρητικός της Γαλάζιας Πατρίδας, σύμφωνα με το sigmalive, και συνέχισε:

«Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ  Κρήτης – Αντικυθήρων  και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε ολόκληρο το Αιγαίο».

Νέος χάρτης Τουρκίας με εντολή Ερντογάν
Ο Γιαϊτζί, υποστηρίζει επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να «φτιάξουν έναν δικό μας χάρτη» στο συμπόσιο της ανατολικής Μεσογείου το Σεπτέμβριο του 2020.

«Αυτή η παραγγελία υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα κι αποτελεί πλέον επιστημονικό έργο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη Γαλάζια πατρίδα. Αυτόν τον χάρτη μας πρέπει να τον δώσουν στους απεσταλμένους μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Η Αθήνα… φταίει και για την άσκηση «Αγαπήνωρ 2022»
Και αν η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με… υπόγεια σχέδιά της, η Άγκυρα ενέπλεξε την Αθήνα και στη στρατιωτική Άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» που διεξάγεται από κοινού από την Κύπρο και το Ισραήλ! Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η άσκηση έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και καλεί το Ισραήλ να μην υποκύπτει στις προκλήσεις και την προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής πλευράς!

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Υποστηρίζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ σχετικά με την κοινή στρατιωτική άσκηση «Αγαπήνωρ 2022», που πραγματοποιεί η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου με το Ισραήλ. Την ώρα που επεξεργάζονταν νέες προτάσεις συνεργασίας, οι οποίες αναφέρονταν και στη δήλωση της προεδρίας της ΤΔΒΚ στις 31 Μαΐου, αυτή η άσκηση, που οργανώθηκε από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου εις βάρος της αποσταθεροποίησης της περιοχής, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ανειλικρίνειας της. Καλούμε για άλλη μια φορά τις χώρες που συνεργάζονται σε τέτοιες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να μην γίνονται όργανο των προκλήσεων και της προπαγάνδας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ υπό όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως εγγυήτριας χώρας».

Δένδιας: «Οι… κανονιοφόροι ανήκουν σε άλλη εποχή»
Τη δική του… πληρωμένη απάντηση έδωσε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Ειδικότερα όπως είπε, «η ελληνική επιχειρηματολογία είναι απολύτως επαρκής, απολύτως πειστική και έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου». «Αντιθέτως», συνέχισε, «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της».

Όπως πρόσθεσε, «…εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον. Σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα».

Μητσοτάκης: «Να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία»
Η χώρα μας επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε στο Reuters ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας όμως αποφασιστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η χώρα μας επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Παράλληλα όμως έστειλε και αποφασιστικό μήνυμα προς τους γείτονες για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην επιτρέψει ούτε καν σκέψη για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΤαΝέα

madata.gr