24 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Οι ζημιές από τον σεισμό ξεπέρασαν τα 34 δισ. δολάρια

Οι σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, ακολουθούμενοι από περισσότερους από 7.500 μετασεισμούς και δύο επιπλέον μεγάλους σεισμούς, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καταστροφή που έπληξε τη χώρα εδώ και πάνω από 80 χρόνια, προκαλώντας ζημιές σε 11 επαρχίες στη νότια Τουρκία

Ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου και οι μετασεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία προκάλεσαν ζημιές αξίας άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ποσό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση δεν υπολογίζει το κόστος της ανοικοδόμησης που είναι «δυνητικά διπλάσιο».

Η ανακοίνωση δεν λαμβάνει υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που επίσης έχει πληγεί ιδιαίτερα από τους σεισμούς, ενώ η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος εκεί θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί είναι πιθανό να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

«Αυτή η καταστροφή στην Τουρκία υπενθυμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Humberto Lopez, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά επίσης ότι 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει προσωρινά άστεγοι λόγω των εκτεταμένων ζημιών στις κατοικίες τους.

Πρόσθεσε ότι οι ζημιές σε σπίτια αντιπροσωπεύουν το 53%, με το 28% των ζημιών να παρατηρούνται σε επαγγελματικά κτίρια και το υπόλοιπο ποσοστό σε υποδομές όπως δρόμοι και γέφυρες.

Πηγή: tromaktiko.gr