15 Ιουλίου, 2024

Τουρισμός για όλους 2024: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Από μέρα σε μέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ένω έχει ήδη δημοσιευθεί το ΦΕΚ που καθορίζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τα ποσά που θα λάβουν ως voucher οι δικαιούχοι στον νέο κύκλo.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έχει συνολικό προϋπολογισμό 25.694.539,89 ευρώ και λήξη μέχρι 31.12.2024, ενώ παρουσιάζει καινούργια χαρακτηριστικά και ενισχυμένα κοινωνικά κριτήρια. 

Τουρισμός για Όλους 2024 – Εισοδηματικά κριτήρια

Το Τουρισμός για όλους 2024 έχει λήξη στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και πλέον έχουν δοθεί νέα χαρακτηριστικά που αφορούν τα ποσά, τα κριτήρια και τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα: 

 • αύξηση του κριτηρίου εισοδήματος για όλους κατά 3.000 ευρώ σε σύγκριση με 2022-2023,
 • αύξηση του ποσού στη γενική κατηγορία από 150 ευρώ σε 200 ευρώ για όλους,
 • θέσπιση νέων κατηγοριών ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν 300 ευρώ επιχορήγηση: συνταξιούχοι όλων των ταμείων, έγγαμοι ή μέρη
 • συμφώνου συμβίωσης με τρία και περισσότερα τέκνα, άγαμοι και σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα,
 • διπλασιασμό της επιχορήγησης για συμπολίτες μας ΑμεΑ ή με τέκνα ΑμεΑ, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ.

Τουρισμός για όλους 2024 – Ποσά

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος, χορηγείται κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης, οικονομική διευκόλυνση ως εξής:

 • ποσό ύψους διακοσίων (200) ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια,
 • ποσό ύψους τριακοσίων (300) ευρώ σε φυσικά πρόσωπα:

 – άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022,

– έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ.

– Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες από το άρθρο 2 προϋποθέσεις.

· Ποσό ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ, ειδικώς για ΑμεΑ, με ισχύουσα απόφαση συνολικού ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω κατά την υποβολή της αιτήσεως, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑμεΑ, με ισχύουσα απόφαση συνολικού ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω κατά την υποβολή της αιτήσεως, σύμφωνα με την περιγραφόμενη στο ‘Αρθρο 5 διαδικασία. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ιδιότητας ΑμεΑ είναι δυνατή άπαξ, είτε από το αιτούμενο πρόσωπο ΑμεΑ, είτε από αιτούμενο με τέκνο ΑμεΑ, που πληρούν τις οριζόμενες από το άρθρο 2 προϋποθέσεις.

 · Σε περίπτωση δικαιούχου που πληροί τις προϋποθέσεις περισσότερων της μίας εκ των ως άνω κατηγοριών, η αίτηση κατατάσσεται στην κατηγορία με το μέγιστο ποσό επιδότησης.

· Τα ως άνω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

Τουρισμός για όλους 2024 – Φυσικά πρόσωπα και Οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια για όλους προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ορίζονται ως εξής:

 • Ατομικό (Φυσικά πρόσωπα, άγαμα, ή σε κατάσταση χηρείας)
 • Χωρίς τέκνα: 19.000
 • Με 1 τέκνο: 20.500
 • Με 2 τέκνα: 22.000
 • Με 3 τέκνα: 24.000
 • Με περισσότερα τέκνα: 29.000

Οικογενειακό (έγγαμοι και μέρη συμφώνου συμβίωσης)

 • Χωρίς τέκνα: 31.000
 • Με 1 τέκνο: 32.500
 • Με 2 τέκνα: 34.000
 • Με 3 τέκνα: 36.000
 • Με περισσότερα τέκνα: 41.000

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει οριστική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2022, η οποία έχει εκκαθαρισθεί έως την τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να ανακοινώσει τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Τουρισμός για όλους 2024 – Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

«Στο υπουργείο Τουρισμού συνεχίζουμε την κυβερνητική προσπάθεια για έμπρακτη και στοχευμένη στήριξη των Ελλήνων πολιτών, πιστοί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Προχωρούμε φέτος στον επανασχεδιασμό του προγράμματος ‘Τουρισμός για Όλους’, με κοινωνικά χαρακτηριστικά, βελτιώνοντάς το προς όφελος των δικαιούχων του, άλλα και του ελληνικού τουρισμού συνολικά».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή της η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση κατάρτισης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024» που υπέγραψε η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριο Παπαστεργίου.

Όπως τονίζει στη δήλωσή της η κ. Ράπτη, με την άυλη χρεωστική κάρτα που χορηγεί το πρόγραμμα, το υπουργείο διευκολύνει, τόσο τους δικαιούχους που θα μπορούν να την εξαργυρώσουν μέχρι και τις 31.12.2024, όσο και τους Έλληνες ξενοδόχους που πληρώνονται άμεσα.

«Τέλος, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, παρέχουμε για πρώτη φορά ειδική μέριμνα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και προχωράμε στην ένταξη νέων κατηγορών με αυξημένα ποσά επιχορήγησης για εξαργύρωση» σημείωσε η υφυπουργός.

Πηγή: athensvoice.gr