24 Ιουνίου, 2024

Το Βέλγιο δεν θέλει πλέον να σκληρύνει την αντιαλκοολική εκστρατεία

Νέο σκηνικό στο Βέλγιο, όπου ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιό του να εντείνει την αντιαλκοολική εκστρατεία, λόγω έλλειψης κυβερνητικής συναίνεσης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από δημόσια στατιστική υπηρεσία, το 90-94% των Βέλγων καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο

Ανακούφιση, προς το παρόν, από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου των αλκοολούχων ποτών καθώς και εκείνης των διαφημιστών στο Βέλγιο, μετά την απόσυρση πρότασης που διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των διαφημιστικών περιορισμών στο αλκοόλ με σιωπηρή μετάβαση από μια στρατηγική για την καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ σε μια πολιτική που στιγματίζει κάθε κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέτρια.

Ένας υπουργός που ξεπέρασε τα όρια του Σχεδίου για το Αλκοόλ
Ενώ ο Frank Vandenbroucke ήθελε να προχωρήσει πολύ πέρα από αυτό που είχε αποφασιστεί το 2023 ως μέρος της διαομοσπονδιακής στρατηγικής σχετικά με την καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ, βασιζόμενος σε μια έκθεση που συντάχθηκε από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Υγείας του Βελγίου, τελικά δεν ακολουθήθηκε από τα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Η αιτία αυτής της απόφασης έγκειται στον τομέα των πολιτικών συμφωνιών που είναι απαραίτητες ώστε η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις με συλλογικό τρόπο», επιβεβαιώνει ο Geert Van Lerberghe, διευθυντής της επαγγελματικής οργάνωσης Vinum Et Spiritus. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας TRIS, το Βέλγιο διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο βασιλικό διάταγμα για τη θέσπιση περιοριστικών μέτρων στη διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, την προστασία των ανηλίκων και «ένα μήνυμα ενημέρωσης για την υγεία, του οποίου το περιεχόμενο ορίζεται από τον υπουργό», ενώ επίσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν εκδώσει λεπτομερείς γνωμοδοτήσεις.

Επικείμενες βουλευτικές εκλογές
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ασυνέπειες στο κείμενο, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας οποιασδήποτε ένδειξης σχετικά με τις προθεσμίες έγκρισης. Από την πλευρά τους, οι άλλες γνωμοδοτήσεις επισήμαναν το ασαφές πεδίο εφαρμογής και τον κίνδυνο δημιουργίας εμποδίου στο εμπόριο κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώστε επίσης ότι, όπως και η ιρλανδική πρωτοβουλία, αυτή η μονομερής επιθυμία του Βελγίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω αυτών των αρνητικών απόψεων, η διάρκεια της ευρωπαϊκής διαβούλευσης παρατάθηκε έως τις 22 Ιουλίου 2024. Στο Βέλγιο, η διεξαγωγή ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στις 9 Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε αναμονή η πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας στο σημερινό νομοθετικό σώμα. «Το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής για το αλκοόλ θα εξαρτηθεί φυσικά από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, ή/και τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του αλκοόλ, για την κατάχρηση αλκοόλ και του οποίου η επαναξιολόγηση προγραμματίζεται για το 2025», διευκρινίζει ο Geert Van Lerberghe.
Μέχρι τότε, οι συνεργάτες στην αυτορρύθμιση της διαφήμισης αλκοόλ θα διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και υπευθυνότητα μέσω ενός νέου διαφημιστικού σλόγκαν: «Η κατάχρηση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία».