30 Απριλίου, 2024

To τρόφιμο που δεν πρέπει να πλένετε ποτέ, σύμφωνα με ειδικούς

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πλύσιμο ενός συγκεκριμένου προϊόντος μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μήπως σπαταλάτε άσκοπα χρόνο πλένοντας όλα τα φρέσκα προϊόντα σας;

Καθαρίστε με ασφάλεια τα φρούτα σας με ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στην κουζίνα σας

Ενώ το πλύσιμο των περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των βακτηρίων, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να πλένετε πριν τα φάτε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ποτέ μην πλένετε προπλυμένα μαρούλια ή χόρτα πριν τα φάτε

Πολλοί πιστεύουμε ότι πρέπει να πλένουμε όλα τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε, ακόμα και αν φαίνονται καθαρά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για προπλυμένες σαλάτες σε συσκευασία, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν χρειάζεται να τις πλένετε ξανά πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Πώς να καθαρίσετε το μπρόκολο με 2 απλούς τρόπους

Η Neva Cochran, RDN, διατροφολόγος, σύμβουλος επικοινωνίας διατροφής και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Leafy Greens Marketing Agreement, δήλωσε: «Το να τις ξαναπλύνετε σπίτι μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης των λαχανικών με βακτήρια από τον νεροχύτη σας, τους πάγκους της κουζίνας, τις σανίδες κοπής, τα μαχαίρια, τα σουρωτήρια, τις σαλατιέρες, τα μπολ ή άλλα αντικείμενα ή επιφάνειες στην κουζίνα σας με τα οποία η σαλάτα μπορεί να έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια του πλυσίματος».

Πλύνατε τα προπλυμένα χόρτα; Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσετε

Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρείτε ακόμη και με τα προπλυμένα χόρτα, όπως το μαρούλι, η ανάμεικτη σαλάτα ή η ρόκα.

Κανόνας Νο1: Πλένετε πάντα τα χέρια σας

Όπως πάντα όταν ετοιμάζετε φαγητό, πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό πριν αγγίξετε τα χόρτα.

Κανόνας Νο2: Καθαρίστε τις επιφάνειες κοπής και τα μπολ

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσετε, όπως οι σανίδες κοπής και τα μπολ ανάμειξης, έχουν καθαριστεί ή απολυμανθεί πριν τοποθετήσετε τα χόρτα σας επάνω τους.

Κανόνας Νο3: Μην ξεχνάτε τον νεροχύτη

Ο νεροχύτης της κουζίνας σας μπορεί να είναι το σημείο με τη μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης των υλικών σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν να τον καθαρίσετε καλά πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε.

Πλένετε το κρέας πριν το μαγειρέψετε; Μέγα λάθος σύμφωνα με το CDC

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το να ξεπλένετε το ωμό κρέας, το κοτόπουλο, την γαλοπούλα ή τα αυγά πριν το μαγειρέψετε, μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβές παρά ωφέλιμο.

Το CDC προειδοποιεί: «Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να διασπείρει μικρόβια στον νεροχύτη σας, στους πάγκους της κουζίνας και σε άλλες επιφάνειες. Αυτά τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα, και να σας αρρωστήσουν».

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συμφωνεί και αναφέρει ότι χάρη στις σύγχρονες τεχνικές πλυσίματος των κρεάτων κατά την επεξεργασία τους, δεν είναι πλέον απαραίτητο να ξεπλένετε το κρέας ή το κοτόπουλο στο σπίτι. Όπως αναφέρει το USDA, «ενώ το πλύσιμο για την απομάκρυνση βρωμιάς, βλέννας, λίπους ή αίματος μπορεί να ήταν απαραίτητο πριν από δεκαετίες όταν πολλοί σφάγιαζαν και ετοίμαζαν μόνοι τους το φαγητό τους, το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας τροφίμων δεν το απαιτεί».

Πηγή: enikos.gr