19 Μαρτίου, 2024

Το θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αναστατώνει τον πλανήτη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης το νέο ψυχροπολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του.

Τα αεροσκάφη του τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Τα αποκαλούν και «θεριστές».

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε στις 08:03 χθες στη Μαύρη Θάλασσα, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το UAV  συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό.

Διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ πως επειδή δεν ήταν πλέον δυνατό να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 ως 40 λεπτά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.

Με τις ΗΠΑ η Βρετανία
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο, μετά την κατηγορία των ΗΠΑ πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα.

madata.gr