22 Φεβρουαρίου, 2024

Το Ρέθυμνο βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο με έργα που σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ξεπεράσουν το 1,7 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης συνόδευσε σήμερα, Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2024, την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Δυτική Κρήτη, με βασικούς σταθμούς την έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά και το Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν επι τάπητος κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα με επίκεντρο δυο μεγάλα έργα για την Κρήτη τα οποία ωρίμασαν σημαντικά κατά την θητεία του κ. Κεφαλογιάννη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού. Όπως τόνισε σε δήλωση του ο κ. Κεφαλογιάννης μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού το σύνολο της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για έργα υποδομών σε επίπεδο Π.Ε Ρεθύμνου την επόμενη δεκαετία θα υπερβαίνει το 1,7 δις ευρώ.
Ακολουθεί η δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη:
«Από την πρώτη στιγμή, ως υποψήφιος Βουλευτής, ανέδειξα την ανάγκη της θεσμικής συνεργασίας και τη σταθερή προσήλωση σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχέδιο για την Κρήτη. Η σημερινή επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σηματοδοτεί ότι πλέον το σχέδιο αυτό μπαίνει σε τελική τροχιά υλοποίησης, εκμεταλλευόμενοι τα απτά αποτελέσματα της θεσμικής συνεργασίας της προηγούμενης περιόδου και αναδεικνύοντας την ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Κρήτη και το Ρέθυμνο με ασφάλεια στο μέλλον:
 Μετά από χρόνια συστηματικής εργασίας σε σχέση με το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, δημιουργήσαμε ένα ολιστικό και οριοθετημένο βηματισμό για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου οδικού έργου που έγινε ποτέ στο νησί μας. Σήμερα, τιμώντας αυτή την προσπάθεια με πρωτεργάτη τον κρητικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταξύ άλλων κρίσιμων βημάτων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος με την ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου να ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
 Μια ιστορική στιγμή για το Αμάρι και την Κρήτη η τελετή υπογραφής των Συμβάσεων Χρηματοδότησης, τις επόμενες ημέρες, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) προχωράμε μετά από πολλές δεκαετίες στο τελικό στάδιο για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού. Ένα εμβληματικό έργο που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού, αρδευτικού δικτύου και συμπληρωματικών έργων.
Προχωράμε βήμα βήμα, σταθερά πετυχαίνοντας κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές συναινέσεις προκειμένου σήμερα η Κρήτη να έχει μια πολύ πιο αισιόδοξη προοπτική. Με πίστη στην κοινή προσπάθεια που υπηρετεί το συμφέρον του τόπου μας για την οποία από κοινού ήδη πετύχαμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πίστευε και ο πιο αισιόδοξος ανάμεσά μας.
Σήμερα είμαστε εδώ για να αναδείξουμε με επίσημο πλέον τρόπο ότι η Κρήτη έχει βγει από την απομόνωση και αποτελεί κομβικό σκέλος του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής και ένα στοχευμένο πλαίσιο δράσεων για το μέλλον με το Ρέθυμνο να βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε στρατηγικές υποδομές όπως το δικαστικό μας μέγαρο, το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις σχολικές μας υποδομές. Επιπρόσθετα, τα έργα υποδομών σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ξεπεράσουν το 1,7 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκο Ταχιάο, και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Κώστα Μαγουλά, για την ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία που αποτυπώνεται σε χειροπιαστά και γονιμά για την Κρήτη αποτελέσματα.»