20 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πρόγραμμα του 2oυ Alfeios Eco Festival στον Πύργο

 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 στο λόφο του Επαρχείου

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημιουργική ψυχαγωγία με το βλέμμα στραμμένο στην κλιματική αλλαγή

Με ένα αρκετά ενδιαφέρον και ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το 2o Alfeios Eco Festival το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 στο λόφο του Επαρχείου στον Πύργο.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημιουργική ψυχαγωγία είναι τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης που προσκαλεί τους πολίτες του Πύργου και της Ηλείας να το επισκεφθούν!

Πλούσιο σε δράσεις όπως ενημερωτικά «τραπέζια», ομιλίες, περίπτερα «εφοδιασμένα» με έντυπο -και όχι μόνο- υλικό (γύρω από θεματικές που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος), προβολές, συναυλίες, συμμετοχή σχολείων και μαθητών καθώς και επιχειρήσεων που ακολουθούν το eco living και λειτουργούν ως αγωγοί στην Πράσινη μετάβαση, συνιστούν το χορταστικό «μενού» της διοργάνωσης.
Μιας διοργάνωσης που έχει στραμμένο το βλέμμα της στην κλιματική αλλαγή και τις (πολυεπίπεδες) επιπτώσεις της και φιλοδοξεί να ανανεώσει τη σχέση όλων μας με το Περιβάλλον!

Δείτε συνοπτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

10πμ-1μμ:Η HELMEPA* θα πραγματοποιήσει δύο ωριαίες παρουσιάσεις με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» σε μαθητές/τριες 4 Δημοτικών Σχολείων (Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού) του Πύργου σε χώρο του «Επαρχείον». Μετά την παρουσίαση οι μαθητές θα ενημερωθούν για τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών και θα δοθούν οδηγίες για το πως πραγματοποιείται ένας καθαρισμός παραλίας (Θανάσης Κόλλιας, Youth & Environmental Officer HELMEPA). Η συγκεκριμένη αποτελεί παράλληλη δράση του Φεστιβάλ και δεν είναι ελεύθερη για προσέλευση κοινού.

6-7μμ: Προσέλευση
7-7:30μμ: Χαιρετισμοί
7:30-8:30μμ: «Κλιματική Αλλαγή: Πως επηρεάζει Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία και Υδάτινους Πόρους».
Ομιλητές θα είναι ο πρ. Υπουργός κ.Γιάννης Τσιρώνης, ο Καθηγητής Οικονομικής των Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Γιώργος Χάλκος και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Διονύσης Παναγιωτάρας.
Την συζήτηση- Στρογγυλό Τραπέζι συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Γουβιάς.
8:30-8:45μμ: «Δάση και κλιματική αλλαγή». Ομιλία-συζήτηση από τον Δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα.
8:45-9:15μμ: Προβολή 15λεπτης ταινίας με τίτλο «Κλίμα…ώρα μηδέν» (Περιβαλλοντική Ομάδα 3ου ΓΕΛ Πύργου-Pierre De Coubertin).
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ρεβέκκα Κρεστενίτη
9:30μμ: Συναυλία με live σαξόφωνο (Φώτης Ασημακόπουλος)
*Την Παρασκευή (20/9) στο χώρο του Alfeios Eco Festival θα βρίσκεται το ηλεκτροκίνητο βαν της HELMEPA (ντυμένο στα χρώματα του γλάρου), μέλη της οποίας θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
6-6:30μμ: Προσέλευση
6:30-7μμ: Χαιρετισμοί – ομιλίες
7-8:30μμ Παρουσιάσεις Περιβαλλοντικών δράσεων Σχολείων:
2ο Δημοτικό σχολείο Πύργου

-Βίντεο: Αλφειός και Αρέθουσα
-Δύο Μουσικοκινητικά με μαθητές του σχολείου
-Ψηφιακά παιχνίδια – Κρυπτόλεξο
-Δύο ζωγραφιές σχετικές με το μύθο και πανό
– Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Αδαμοπούλου Γεωργία

10ο Δημοτικό σχολείο Πύργου

-Βίντεο: Το ραπ του Αλφειού
-Ποίημα από τους μαθητές: Από πού είσαι ποταμάκι
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Σταθόπουλος Παναγιώτης

6ο Δημοτικό σχολείο Πύργου

-Ψηφιακή παρουσίαση: Πράσινο σχολείο – Κλιματική αλλαγή (Πρόγραμμα ERASMUS+). Κατά την διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά θα μοιράσουν σαπουνάκια κατασκευής τους.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπελελή Αικατερίνη

Παράλληλα θα παρουσιαστούν κατασκευές ανακύκλωσης από το 4ο Νηπιαγωγείο Πύργου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Σκόνδρα Ελένη), το 9ο Νηπιαγωγείο Πύργου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπαϊλού Τασία) και το 2ο Δημοτικό σχολείο Πύργου
(Μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Αδαμοπούλου Γεωργία)

8:30-9+μμ: Εργαστήριο με τίτλο «Το ενεργειακό αποτύπωμα … του σπιτιού μου» από το ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Κρεστένων
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να καταδείξει το ρόλο καθημερινών καταναλωτικών συνηθειών στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα στην πρώτη δραστηριότητα, εντοπίζονται μέσα από τις συσκευασίες και τον γραμμωτό κωδικό (barcode) η απόσταση που διανύουν τα προϊόντα από τον τόπο παραγωγής μέχρι το σημείο τελικής κατανάλωσής τους και, κατά συνέπεια, οι αντίστοιχες επιπτώσεις στο περιβάλλον μέσα από την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Στη δεύτερη δραστηριότητα καταγράφεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού και αναζητούνται τρόποι διαχείρισής της με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

9:30-11:30μμ Συναυλία με ποπ-ροκ μουσικό σχήμα

Περίπτερα – Συμμετοχές

Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο τις ώρες διεξαγωγής του Alfeios Eco Festival θα λειτουργήσουν και τα εξής περίπτερα:
ALFEIOS ECO FESTIVAL – ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

ΚΕ.ΠΕ.A. – Κ.Π.Ε. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΗΛΕΙΑΣ

OLYMPIC ENGINNERING – ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

FOTEINON.GR – ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ

ΚΔΑΠ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Στο 2ο Alfeios Eco Festival συμμετέχουν επίσης ο Σύλλογος Νέων Καταραχίου, η Ομάδα «Unseen Greece» (FB) του Παύλου Θεοδωράτου, οι επιχειρήσεις «AGROTAX» – Μπίστολας, «Απολυμαντική Ηλείας», «Νέκταρ & Αμβροσία», «Βασιλόπουλος – Χαρτικά», «Επαρχείον», «Μουστακάκης – Διανομές», «Αγροτική Καινοτομία – ΚΕΑ Πύργου» και «Εν Λευκώ».

Διοργανωτής του 2ου Alfeios Eco Festival είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ψηφιακό Άλμα» (email: dleapgr@gmail.com, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945979729 – 6944744954), σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο (στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξωστρεφείς Δράσεις, Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2022”) και τον δήμο Πύργου.