22 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιλοτικό πρόγραμμα για το επίδομα ανεργίας θα ξεκινήσει το 2024

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάνη η κ. Κεραμέως, το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει ένα βασικό επίδομα ανεργίας, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα επιπλέον ποσό που θα υπολογίζεται με βάση την ασφαλιστική ιστορία του δικαιούχου, κάνοντας το επίδομα πιο δίκαιο και ανταποδοτικό. Επίσης, το επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα χορηγείται μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες, και στη συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά για να ενθαρρύνει τους ανέργους να αναζητήσουν εργασία.

Οι βασικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας αποσκοπούν στο να γίνουν οι διαδικασίες πιο δίκαιες, με τον αριθμό των δικαιούχων να καθορίζεται τυχαία μέσω ψηφιακών συστημάτων.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον τομέα της πληροφορικής να σημειώνει αύξηση 85% στην απασχόληση και τις κατασκευές 65%.

Όσον αφορά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι από το καλοκαίρι και μετά, 750.000 εργαζόμενοι προστατεύονται από το νέο σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης. Σημείωσε επίσης ότι οι δηλωμένες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 62% μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, καταπολεμώντας φαινόμενα μη πληρωμένων ή παράνομα πληρωμένων υπερωριών.

Για τις συντάξεις, η υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην έκδοση κύριων συντάξεων, με 1.250 νέες συντάξεις να εκδίδονται καθημερινά, αν και παραδέχθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα στις επικουρικές συντάξεις.

Τέλος, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι η αύξηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης θα κυμαίνεται από 2,2% έως 2,5%. Αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, λόγω των αυξήσεων στις συντάξεις, τόνισε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για να διορθωθεί η στρέβλωση, προλαβαίνοντας τις συντάξεις του τέλους Δεκεμβρίου.