16 Απριλίου, 2024

Το Ιράν λέει ότι θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

 Το Ιράν επέκρινε σήμερα σφοδρά τις νέες κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτές "δυναμικά".

"Με την προσφιλή τους τακτική των κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι χάνουν κάθε λογική και κάθε σοβαρότητα. Με τη λάθος προσέγγισή της, η Ευρώπη μειώνει το εύρος των σχέσεών της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει αποτελεσματικά και δυναμικά στις μη εποικοδομητικές ενέργειες της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις εις βάρος 29 ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Άχμαντ Βαχιντί, και τριών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού Press TV, που κατηγορούνται για μετάδοση "εξαναγκαστικών ομολογιών" κρατουμένων μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κατάλογος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν έφτασε τα 126 άτομα και τις 11 οντότητες.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία και απαγόρευσε τα ταξίδια σε αξιωματούχους της Αστυνομίας των Ηθών, στους Φρουρούς της Επανάστασης και στον υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ