19 Μαΐου, 2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαλείφει την προστασία της φύσης από τη γεωργία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη χθεσινή του ψηφοφορία έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τους κανόνες για την προστασία της φύσης και την ποιότητα του εδάφους στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε μία κίνηση που θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να θρέψει τις μελλοντικές γενιές, προειδοποιεί η Greenpeace.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των διατάξεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία του εδάφους, την παραχώρηση ενός μικρού ποσοστού καλλιεργούμενης γης στη φύση και την αμειψισπορά, ανάμεσα σε άλλα περιορισμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ απαλλάσσει σχεδόν 17 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης (όσο η έκταση του συνόλου της γεωργικής γης της Γερμανίας) από οποιονδήποτε περιβαλλοντικό έλεγχο.

“Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει καλλιέργειες στη Θεσσαλία, παρόμοιες καταστροφές συμβαίνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι περισσότεροι αγρότες δικαίως απαιτούν ένα σταθερό, αξιοπρεπές και δίκαιο εισόδημα και την προστασία τους από μία ανηλεή αγορά που κυριαρχείται από αγροχημικούς κολοσσούς που τους εκμεταλλεύονται για κάθε λεπτό του ευρώ. Πετώντας στα σκουπίδια τις τελευταίες προβλέψεις για την αναγκαιότητα προστασίας της φύσης, του κλίματος και της βιοποικιλότητας δεν θα σώσουμε τους αγρότες! Αντίθετα, θα γίνουμε όλοι πιο ευάλωτοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τα μέσα βιοπορισμού των αγροτών που παράγουν την τροφή όλων μας. Αυτή η ψηφοφορία διαλύει κάθε προσδοκία για μια ισχυρή αγροτική πολιτική της ΕΕ που έχει ως προτεραιότητα την ευημερία των αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εκπονήθηκε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Η ψηφοφορία επισπεύσθηκε ώστε να προλάβει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Κοινοβουλίου μέσα από μία διαδικασία που παρακάμπτει τις πολιτικές συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου. Το επόμενο βήμα είναι η πρόταση που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς γεωργίας των κρατών μελών της ΕΕ στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου.

Στην Έκθεση Εκτίμησης Κλιματικού Κινδύνου, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την αγροτική της πολιτική για να προωθήσει πιο βιώσιμες αγροτικές πρακτικές και τόνισε ότι “η μείωση της ρύπανσης από τις αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή”.

Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν σήμερα οδηγούν την ευρωπαϊκή (άρα και ελληνική!) γεωργία στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, προειδοποιεί η Greenpeace. Με χιλιάδες στρέμματα στον Θεσσαλικό κάμπο ακόμα καλυμμένα με νερά από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, χρειαζόμαστε να χτίσουμε μια αγροτική παραγωγή κλιματικά ανθεκτική και οικονομικά βιώσιμη και να μεταβούμε προς ένα αγροδιατροφικό σύστημα που λειτουργεί με σύμμαχο τη φύση και όχι εναντίον της, όπου οι αγρότες θα έχουν ένα δίκαιο εισόδημα από την εργασία τους και δεν θα αναγκάζονται να βιομηχανοποιήσουν την παραγωγή τους, να ρυπαίνουν και να καταστρέφουν το περιβάλλον ώστε να επιβιώσουν.

kritipress.gr