29 Μαΐου, 2022

Το email που έγιναν οι αναζητήσεις ανήκει στον Μάνο Δασκαλάκη; Τι σβήνεται από τα δεδομένα

Για τις τελευταίες εξελίξεις και τα στοιχεία που γνωστοποιούνται σχετικά με την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα αλλά και για τη στάση της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου, μίλησε σήμερα ο δικηγόρος της Όθωνας Παπαδόπουλος. Όπως τόνισε, η εντολέας του δεν έχει τον κωδικό του email -από το οποίο έγιναν αναζητήσεις για ουσίες.

 Ειδικότερα, ο δικηγόρος της κατηγορούμενης και προφυλακιστέας για ανθρωποκτονία από πρόθεση, μίλησε αρχικά για την πληροφορία πως η 33χρονη αρνείται να δώσει στις Αρχές του κωδικού ενός email. Όπως είπε, η συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση ανήκει στον Μάνο Δασκαλάκη «και δεν έχουν τους κωδικούς».

Ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει δώσει τους δικούς της κωδικούς από την πρώτη μέρα. 

Υπογράμμισε ακόμα, «εφόσον βγήκαν στην επιφάνεια αποτελέσματα έρευνας από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, υποθέτω δεν είναι κλειδωμένος», ενώ ανέφερε πως δεν έχει γνώση για τις πληροφορίες που θέλουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει κρύψει αναζητήσεις στο διαδίκτυο και να έψαχνε για ουσίες

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα που έγινε σε δημοσιογράφο με αλλαγμένη φωνή και στο οποίο έλεγε να ψάξουν τον Μάνο Δασκαλάκη για τον χαμό των παιδιών: «Αναμένω το επόμενο επισκεπτήριο για να συζητήσω το θέμα» και σημείωσε πως αυτή η συζήτηση είναι υποθετική για το τηλεφώνημα, «καθώς δεν ξέρουμε αν το έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου».

Πάτρα: Όλη η αλήθεια για τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο  – Τι «σβήνεται» & πού υπάρχουν αποθηκευμένα όλα τα δεδομένα

Στην εκπομπή MEGA Καλημέρα μίλησε ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος ηλεκτρονικού εγκλήματος, αναφορικά με την υπόθεση της Πάτρας, μετά και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τις αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στο διαδίκτυο.
«Δεν έχουμε το 100% της συνεργασίας που θα θέλαμε από τους εμπλεκόμενους»
«Τώρα που έχουμε πάνω από 8 συσκευές στα εγκληματολογικά εργαστήρια και προσπαθούμε να αναλύσουμε και να δούμε τι λένε αυτές οι συσκευές, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Το πιο σημαντικό είναι να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το 100% της συνεργασίας που θα θέλαμε, για αυτό και πρέπει να δοθούν, να επιβεβαιωθούν και να δοκιμαστούν όλοι οι κωδικοί. Τους κωδικούς για το email εννοείται ότι μπορούμε να τους βρούμε, και ας μην τους δίνει η κ. Πισπιρίγκου. Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της κατηγορούμενης από τους λογαριασμούς email που συνδέονται με τις συσκευές», σημείωσε ο κ. Βασιλάκος.

«Μια αναζήτηση δεν μπορεί να είναι τελείως μυστική»
«Τελείως μυστική δεν μπορεί να είναι μια αναζήτηση. Υπάρχει το ιστορικό του υπολογιστή, αλλά και τα cookies. Αυτά είναι η απόδειξη ότι πέρασες από συγκεκριμένα σημεία στο διαδίκτυο και ότι έψαξες συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά. Αυτά συγχρονίζουν με το email του χρήστη. Αν θες να εξαφανίσεις τα ίχνη σου στο διαδίκτυο, πρέπει να σβήσεις το ιστορικό αναζήτησης, να σβήσεις τα cookies και ιδανικά να κάνεις και format στον υπολογιστή. Τελευταία πληροφορία είναι ότι υπάρχει κοινός λογαριασμός mail των δύο εμπλεκόμενων στην υπόθεση», εξήγησε ο ίδιος.

«Ζήτησα από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή ξένων υπηρεσιών για να γίνει η ανάλυση όλων των δωματίων που πέρασαν τα θύματα και η κατηγορούμενη, και να υπάρξει επικοινωνία με τη Google και να μας δώσουν πρόσβαση σε ό,τι υπάρχει μέσα στο σύστημα για αυτά τα email. Από αυτά μπορούμε να δούμε τα πάντα. Αυτό που λείπει δεν είναι τα ψηφιακά ίχνη, αλλά η ομολογία των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στη δολοφονία», τόνισε ο κ. Βασιλάκος.

«Μπορούμε να βρούμε άκρη ακόμα και αν δεν έχουμε πρόσβαση στις συσκευές. Ακόμη και αν έχει καταστραφεί η συσκευή, μπορούμε να βρούμε άκρη από το λογαριασμό email που ήταν συνδεδεμένος στη συσκευή», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να συνδράμουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να δώσουν στην ανακρίτρια τις πληροφορίες που χρειάζεται. Θα έχουμε καθυστέρηση αν δε συνεργαστούν», είπε ακόμα ο κ. Βασιλάκος.

Αναφερόμενος τέλος στο πώς εξηγείται ότι το Google έβγαλε «διαφήμιση» της κεταμίνης στην Ρούλα Πισπιρίγκου, ο κ. Βασιλάκος εξήγησε ότι «Μπορεί να μίλησε κοντά στη συσκευή και να είπε τη λέξη κεταμίνη, ή να έχει κάνει σχετική αναζήτηση, για να της στείλει η Google διαφήμιση. Έχουμε δώσει όλοι συγκατάθεση στη Google να κρατάει δεδομένα».

madata.gr