17 Μαΐου, 2024

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου «ΜΙΝΩΑΣ 2024»

Στην Κρήτη, από τη Δευτέρα 22 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 24 Απριλίου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε ενεργά, με οχήματα, μέσα, Διασώστες, Ιατρούς και εθελοντές της Ομάδας Έρευνας & Διάσωσης του Χαμόγελου του Παιδιού «Θανάσης Μακρής» στη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου που έχει σχεδιαστεί ανά την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση μεγάλου Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων (τσουνάμι), με την ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024».

Η Άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ 2024» διοργανώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και την Περιφέρεια Κρήτης. Εμπλεκόμενοι φορείς ήταν όλες οι Υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών της Κρήτης (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή), οι Φορείς/Υπηρεσίες και τα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Περιφέρειας και Δήμων Κρήτης), οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι λοιποί Φορείς/Υπηρεσίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην Κρήτη, καθώς και φορείς/Υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε ενεργά στην Άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ 2024», με εθελοντές από την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», με μέλη της Κυνοφιλικής Ομάδας του, με πλήρωμα Διασωστών και Ιατρούς, με τη νέα Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα Επικοινωνιών και Εκτάκτων Αναγκών (Mobile Command Center-ΜCC), με Oχήματα Έκτακτης Ανάγκης, με Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς και με εξειδικευμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό – ασυρματικές επικοινωνίες, ΣμηΕΑ κ.ά.

Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε Άσκηση εικονικού σεισμού μεγέθους 6,4 και 7,2 Ρίχτερ που επηρέαζε τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης, τη δεύτερη ημέρα -24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός- εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (τσουνάμι) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης. Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε καταγραφή των αποτελεσμάτων την Άσκησης αυτής που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα.

Στο πλαίσιο της άσκησης εστάλησαν μέσω του 112 μηνύματα στους κατοίκους της Περιφέρειας Κρήτης για την εκδήλωση εικονικών σεισμών και τσουνάμι, προκαλώντας τραυματισμούς, ανθρώπινες απώλειες, εγκλωβισμούς, καταρρεύσεις, δομικές και μη δομικές βλάβες σε ικανό αριθμό κτηρίων και εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών αντίστοιχα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε ενεργά σε 2 Επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στο Φράγμα Αποσελέμη-Σφενδύλι συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού καταπλακωμένων/εγκλωβισμένων ατόμων από συντρίμμια και τραυματίες που χρήζουν άμεσης παροχής βοήθειας και απαίτηση για έρευνα -διάσωση στην ξηρά και στο νερό.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
• Είναι επίσημος εταίρος της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO)
• Είναι ειδικώς πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών α’ βάθμιας, β’ βάθμιας και γ’ βάθμιας κοινωνικής φροντίδας
• Είναι εγγεγραμμένος φορέας στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
• Έχει συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
• Έχει συνάψει Μνημόνιο Συνεργασίας και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Μετά τη λήξη των επεισοδίων της 1ης και 2ης ημέρας ακολούθησε την 3η ημέρα η «ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ» της Άσκησης «ΜΙΝΩΑΣ 2024» που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Ο.ΣΧ.Α., η Ομάδα Ελέγχου της άσκησης, οι ελεγκτές, οι αξιολογητές, καθώς και οι επικεφαλής από κάθε εμπλεκόμενο Φορέα/Υπηρεσία που ενεργοποιήθηκαν ως ασκούμενοι στα συμβάντα και κατέθεσαν τα πρώτα συμπεράσματά τους και τις προτάσεις τους για διαδικασίες που χρήζουν βελτίωσης στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.