29 Ιουνίου, 2024

Το αντικαρκινικό αρωματικό βότανο που ανακουφίζει τον πόνο και βελτιώνει τη μνήμη

Αποτελεί ένα δημοφιλές βότανο, τόσο για τις μαγειρικές, όσο και για τις φαρμακευτικές του χρήσεις. Πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή κουζίνα, χαρίζοντας γεύση και άρωμα σε πληθώρα πιάτων. Ταυτόχρονα, όμως, το δενδρολίβανο αποτελεί εδώ και αιώνες βασικό συστατικό και στο φαρμακείο της φύσης. Προστίθεται συχνά σε προϊόντα όπως σαπούνια και αρώματα, ενώ έχει συνδεθεί και με μια σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Ειδικότερα, το δενδρολίβανο έχει ξεχωρίσει για την ικανότητά του να ενισχύει τη μνήμη, να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία του νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, την ανάπτυξη των μαλλιών και την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Αν και πολλές από αυτές τις χρήσεις υποστηρίζονται περισσότερο από την παράδοση παρά από επιστημονικά στοιχεία, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ελπιδοφόρα οφέλη.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι το δενδρολίβανο διαθέτει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Η πλούσια αντιοξειδωτική του σύνθεση του επιτρέπει να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας ενδεχομένως από κυτταρικές βλάβες και ασθένειες. Το τοπικά εφαρμοζόμενο έλαιο δενδρολίβανου χρησιμοποιείται, επίσης, για την ανακούφιση των μυϊκών και αρθρικών πόνων. Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα παραμένει ελλιπής.

Γνωρίστε 6 πολύτιμα οφέλη του δεντρολίβανου στην υγεία, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του θεραπευτηρίου Mount Sinai στις ΗΠΑ.

  • Ανακουφίζει από τη δυσπεψία: Τα φύλλα δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
  • Αντιμετωπίζει τον μυϊκό και αρθρικό πόνο: Η εφαρμογή του ελαίου δενδρολίβανου τοπικά στο δέρμα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει τον μυϊκό πόνο και την αρθρίτιδα, αλλά και να βελτιώσει την κυκλοφορία
  • Τονώνει το τριχωτό της κεφαλής: Ιστορικά, το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Σε μια μελέτη σε 84 άτομα με γυροειδή αλωπεκία, όσοι έκαναν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής τους με δενδρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια κάθε μέρα για 7 μήνες παρουσίασαν σημαντική αναγέννηση των μαλλιών. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί η συσχέτιση.
  • Εξουδετερώνει τα τροφικά παθογόνα: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το δενδρολίβανο αναστέλλει τα τροφιμογενή παθογόνα, όπως τα Listeria monocytogenes, B. cereus και S. aureus.
  • Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση: Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία για την αύξηση της συγκέντρωσης και της μνήμης και την ανακούφιση από το στρες. Μια μελέτη δείχνει ότι το δενδρολίβανο, σε συνδυασμό με άλλα έλαια με ευχάριστη μυρωδιά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα δενδρολίβανου μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το δενδρολίβανο, από μόνο του και σε συνδυασμό με κουρκουμίνη, βοήθησε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε παρόμοιες επιδράσεις του δενδρολίβανου στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Μπορείτε να βρείτε το δενδρολίβανο σε αποξηραμένη μορφή, σε κάψουλες, σε αλκοολούχα βάμματα, τσάι και υγρό εκχύλισμα, αλλά και σε μορφή ελαίου για εξωτερική χρήση.

Ενώ το βότανο θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά στις μαγειρικές του χρήσεις, η φαρμακευτική χρήση θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Για παράδειγμα, το έλαιο δενδρολίβανου είναι κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση, καθώς περιέχει τοξικές ουσίες.

Επιπλέον, οι έγκυοι και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και άτομα με παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το στομαχικό έλκος συνιστάται να αποφεύγουν τις υψηλές δόσεις. Θα πρέπει να είστε επίσης ενήμεροι σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις του δεντρολίβανου με μια σειρά από φάρμακα, όπως αντιπηκτικά, διουρητικά και φάρμακα για τον διαβήτη.

Παρ’ όλα αυτά, το δενδρολίβανο παραμένει ένα συναρπαστικό βότανο, με δεκάδες πιθανά οφέλη για την υγεία, αποτελώντας μια ακόμη απόδειξη της δύναμης των φυσικών θεραπειών. Μελλοντικά, η έρευνα μπορεί να αναδείξει κι άλλες, αθέατες προς το παρόν, ωφέλιμες ιδιότητες αυτού του βοτάνου στην υγεία.

Πηγή: larissanet.gr