25 Ιουνίου, 2022

Την έκτη ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο έχει Ελλάδα

Οι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα τα καύσιμα, πιο πάνω ακόμα και από πολύ πλούσιες χώρες, όπως αυτό φανερώνει ο πίνακας του globalpetrolprices γεγονός που πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την παρούσα κρίση.

Αν και ο πίνακας είναι με τιμές δολαρίου, θα καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα διαθέτει κατά μέσο όρο τιμής βενζίνης στα 2,52 δολάρια ξεπερνώντας ακόμα σε τιμές και την Ελβετία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες. Για την Ιστορία η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη είναι στο Χονγκ Κογκ και την Νορβηγία.

Στο μεν Χονγκ Κογκ η τιμή ανέρχεται σε 2,962 δολάρια και στη Νορβηγία στα 2,852 δολάρια. Η φθηνότερη είναι στη Βενεζουέλα που διατίθεται στα 0,022 δολάρια το λίτρο.

Η κατά μέσο όρο τιμής της βενζίνης στον κόσμο ανέρχεται σε 1.43 (U.S. Dollar) για λίτρο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Τα πλουσιότερα κράτη διατηρούν υψηλότερες τιμές και τα φτωχότερα, όπως και οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο, διατηρούν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ που είναι οικονομικά προηγμένο κράτος, αλλά διατηρούν χαμηλές τις τιμές της βενζίνης. Οι διαφορές στις τιμές της βενζίνης στις επιμέρους χώρες οφείλονται στους διαφορετικούς φόρους και στις διαφορετικές επιχορηγήσεις όσον αφορά τη βενζίνη.

Όλες οι χώρες αγοράζουν πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές στις ίδιες τιμές, αλλά επιβάλλουν διαφορετικούς φόρους. Γι’ αυτό η λιανική τιμή της βενζίνης είναι διαφορετική.

carzine.gr