19 Απριλίου, 2024

Τιμές ρεύματος: Νέα άνοδος από τον Σεπτέμβριο

Ανησυχία προκαλεί στους Ευρωπαίους το άλμα της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς πυροδοτεί ντόμινο ανατιμήσεων και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η Gazprom απειλεί με αυξήσεις μαμούθ.

Εφιαλτικά σενάρια για την ενέργεια το χειμώνα που έρχεται, με πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι ήδη στα όριά τους.

Από τη μία ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom απειλεί για αύξηση τιμών στο φυσικό αέριο στα 400€/MWh, από την άλλη η Γερμανική Αρχή Ενέργειας αποκαλύπτει πως η Γερμανία θα ξεμείνει από φυσικό αέριο σε λιγότερο από τρεις μήνες εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

«Υβριδικός πόλεμος»
Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 200€ ανα μεγαβατώρα και ήδη βρίσκεται στα 230€. Ακολουθεί η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε στα 416,53€, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η βόρεια και η κεντρική Ευρώπη.

Στη Λετονία η τιμή έχει εκτοξευθεί στα 823€, ενώ στη Γερμανία,το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 500€.

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καταπίνουν το όποιο δημοσιονομικό χώρο.

Με αυτά τα δεδομένα τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν 0,70 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για να απορροφηθούν οι συγκεκριμένες οι αυξήσεις η κρατική επιδότηση από προϋπολογισμό και Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζεται ότι θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: megatv.com