19 Απριλίου, 2024

Tηλεφώνημα Μακρόν σε Πούτιν: Στόχος του να καταλάβει όλη την Ουκρανία – Τα χειρότερα έρχονται

Μετά την επικοινωνία, σύμφωνα με το επιτελείο του Γάλλου πρόεδρου, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς και ότι ο κ. Πούτιν στοχεύει να καταλάβει όλη την Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έκανε ένα μεγάλο λάθος και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε κατόπιν αιτήματος του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του η Ουκρανία να αφοπλιστεί και να καταστεί ουδέτερη, είτε διπλωματικά είτε με όπλα, είπε ο αξιωματούχος.

«Λέτε ψέματα στον εαυτό σας», είπε ο κ. Μακρόν στον κ. Πούτιν, τόνισε ο αξιωματούχος. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», μεταδίδει το AFP. 

«Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, ανέφερεο Γάλλος αξιωματούχος. 

Μετά την επικοινωνία, σύμφωνα με το επιτελείο του Γάλλου πρόεδρου, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς και ότι ο κ. Πούτιν στοχεύει να καταλάβει όλη την Ουκρανία.

Το τηλεφώνημα διήρκεσε 1.30 ώρα και είναι το τέταρτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1.

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Απέναντι στην Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Η επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν ανακοινώθηκε απευθείας το πρωί από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου.

«Η Γαλλία διαθέτει μία αρκετά μακρά παράδοση να είναι μεσολαβήτρια στις συρράξεις», είπε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα ήταν «πανευτυχής» αν η Γαλλία επιτύγχανε στην αποστολή αυτή.

madata.gr