19 Απριλίου, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο επίκεντρο η Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι προκλήσεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Νέες απειλές

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε νέες απειλές για χρήση των πυραύλων «Tayfun» στην περίπτωση που η Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί τετελεσμένα, όπως είπε, στο Αιγαίο.

Μιλώντας σε ψηφοφόρους του στην Αττάλεια και βλέποντας τα δημοσκοπικά του ποσοστά να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ο Τούρκος πρόεδρος «επένδυσε» και πάλι στις απειλές κατά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο μιας απόπειρας «Φινλανδοποίησης» της Ελλάδας ζήτησε να μην υπάρχουν αντιδράσεις στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του status quo στο Αιγαίο, επισείοντας και πάλι το φόβητρο των βαλλιστικών πυραύλων «Τυφώνας».

«Εκτοξεύσαμε τον ‘Τυφώνα’. Πόσο μακριά είναι η εμβέλεια του ‘Τυφώνα’; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Άρχισαν αμέσως να πανικοβάλλονται. Οι εφημερίδες έκαναν αμέσως πρωτοσέλιδο: ‘Θα χτυπήσουν την Αθήνα’. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο. Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, εμείς δε θα τα βάζουμε μαζί σας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, επεσήμανε τις σχεδόν καθημερινές πλέον απειλές κατά της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονές της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Νέα παρέμβαση Μενέντεζ

Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν προξένησαν νέα παρέμβαση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά για τον αρχηγό χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν».

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή φράχτη συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων στον Έβρο.

Πολιτική κόντρα για τα F-16 της Τουρκίας

Η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, πως η απόκτηση των F-16 από την Τουρκία σε βάθος χρόνου και με προϋποθέσεις, όπως η μη πτήση τους πάνω από ελληνικό έδαφος, συμφέρει την Ελλάδα, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επικίνδυνη πολιτική του ‘πιστού και προβλέψιμου συμμάχου’ των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ. Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της».

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε υψηλή ετοιμότητα. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο.

πηγή: MEGA TV