29 Μαρτίου, 2024

Θηλασμός: Είναι το ίδιο θρεπτικό το γάλα αν η μητέρα είναι vegan;

Υπάρχει ένα ερώτημα για το αν ο θηλασμός από vegan μητέρες είναι το ίδιο θρεπτικός. Δεν θα έπρεπε όμως. Νέα μελέτη δείχνει πως το μητρικό γάλα των vegan μαμάδων περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το βρέφος.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, εξέτασαν το γάλα των vegan μαμάδων και διαπίστωσαν ότι περιέχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης) και καρνιτίνης.

«Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη θρεπτική σύνθεση του γάλακτος, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Με την αύξηση των ποσοστών όσων ακολουθούν vegan διατροφή παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που θηλάζουν, εγείρονται ανησυχίες για τη θρεπτική επάρκεια του γάλακτος που παίρνουν τα βρέφη κατά το θηλασμό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Hannah Juncker.

«Είναι συνεπώς σημαντικό να γνωρίζουμε εάν οι συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών στο γάλα είναι διαφορετικές στις θηλάζουσες γυναίκες που ακολουθούν vegan διατροφή», πρόσθεσε.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν vegan διατροφή τρώνε μόνο τροφές φυτικής προέλευσης, δηλαδή, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και καθόλου τροφές ζωικής προέλευσης.

Θηλασμός από vegan μαμάδες

Αν και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Β2 και καρνιτίνης βρίσκονται σε ζωικές τροφές, δεν λείπουν από το μητρικό γάλα των μητέρων που είναι vegan, θέτοντας σε αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς ότι τα βρέφη αυτών των μητέρων έχουν έλλειψη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι σημαντική για τα ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλές βιολογικές οδούς. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και νευρολογικά προβλήματα στα βρέφη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η καρνιτίνη εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και δυνητικά καρδιακή και εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι ακολουθούν vegan δίαιτες προσλαμβάνουν λιγότερη καρνιτίνη και έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα αίματος, συγκριτικά με όσους τρώνε και ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Αν και η μελέτη βρήκε χαμηλότερες συγκεντρώσεις ελεύθερης καρνιτίνης και ακετυλοκαρνιτίνης στον ορό στις μητέρες που ακολουθούσαν vegan διατροφή, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη διαφορά στις συγκεντρώσεις καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι συγκεντρώσεις βιταμίνης Β2 και καρνιτίνης στο μητρικό γάλα δεν επηρεάζονται από την κατανάλωση μιας vegan διατροφής και ότι η vegan διατροφή σε θηλάζουσες μητέρες δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β2 ή καρνιτίνης σε βρέφη που θηλάζουν», είπε η Juncker.

«Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τις μητέρες που θηλάζουν και για τις τράπεζες μητρικού γάλακτος, οι οποίες συλλέγουν γάλα για πρόωρα βρέφη που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μητρικού γάλακτος» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής, στη Βιέννη.

πηγή: tromaktiko.gr