Τα… «μυστικά» της ισπανικής κιθάρας μαζί με τα «ξεχασμένα» έργα της Γενιάς του ’27 στην Ισπανία, θα γίνουν η βάση του διπλού ρεσιτάλ με τίτλο «Η εξόριστη κιθάρα» που πρόκειται να δώσει ο κιθαριστής-ερευνητής Γιάννης Ευσταθόπουλος την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 19:00, στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Η δράση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα δράσεων της τρέχουσας έκθεσης στο Μουσείο, «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία».
Στο μουσικό ταξίδι-διήμερο ρεσιτάλ ανακαλύπτουμε τους συνθέτες που έπεσαν θύματα των καταστροφών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, που δολοφονήθηκαν ή εκδιώχθηκαν από το καθεστώς του Φράνκο. Η μουσική τους ανοίγει διάλογο με την παραδοσιακή μουσική της Ανδαλουσίας, άλλοτε φλερτάρει με τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό και άλλοτε ως «εξόριστη» μπλέκει τη νοσταλγία για την πατρίδα με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Τα πρώτα έργα για κιθάρα γραμμένα από́ συνθέτες μη-κιθαριστές, όπως οι Manuel de Falla, Julián Bautista, Gustavo Pittaluga, Antonio José, Roberto Gerhard κ.ά., εκπροσωπούν την πρωτοποριακή γενιά στην οποία πρωταγωνίστησε ο Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, σε μια εποχή́ που η κιθάρα έψαχνε την ταυτότητα και το χώρο της, μέσα στην έντεχνη μουσική της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 παρουσιάζεται το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ με τίτλο «Έξι Καπρίτσια: μουσική για κιθάρα γύρω στο 1930» με μουσικά έργα των Julián Bautista, Gustavo Pittaluga, Salvador Bacarisse, Rodolfo Halffter, Roberto Gerhard, Fernando Remacha, Antonio José ενώ πολλά από τα έργα είναι αφιερωμένα στον Regino Sáinz de la Maza.
Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ με τίτλο «Παράδοση και Μοντερνισμός» συναντούμε τους συνθέτες Rodolfo Halffter, Rosa García Ascot, Ernesto Halffter, Adolfo Salazar, Federico Garcia Lorca, Paco Ibañez, Άngel Barrios, Julián Bautista, Roberto Gerhard, Baltasar Samper, Sabicas.
Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος είναι διακεκριμένος σολίστ κιθάρας και μελετητής της ισπανικής μουσικής από την εποχή της αναγέννησης έως τον 20ο αιώνα. Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, καθώς και δύο Μεταπτυχιακούς τίτλους στην κλασική και παλιά μουσική από το Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών. Το 2019, κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Seis Caprichos – Ισπανική μουσική για κιθάρα γύρω στο 1930» από την Ολλανδική εταιρεία “Passacaille” records, η οποία έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από ξένα περιοδικά και ραδιόφωνα. Θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους ερμηνευτές και ερευνητές στις κιθάρες τύπου Torres σε θέματα εκτέλεσης και ερμηνείας με όργανα και χορδές εποχής.
https://yiannisefstathopoulos.com/
Η συμμετοχή στα ρεσιτάλ γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο. Η έκδοση του εισιτηρίου γίνεται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ComeTogether εδώ https://cometogether.live/event/1413 ή διά ζώσης από την Υποδοχή του Μουσείου, μισή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
Πληροφορίες στο τηλ. 2310 589143.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Σέρρες: Τους τσάκωσαν με ναρκωτικά στη μπαταρία του ΙΧ – Έκρυβαν ηρωίνη σε σπίτι στη Θεσσαλονίκη (vid)
Συρεγγέλα: Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ρόδος: Παρέσυραν διαδοχικά 81χρονο πεζό και τον εγκατέλειψαν αβοήθητο στην άσφαλτο – Καταδικάστηκαν δύο οδηγοί