22 Οκτωβρίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα Φιλόθεου σε όλους για τον 1ο αγώνα δρόμου “Άγιος Δημήτριος”

Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι μπορούν να τρέξουν και ιερείς εφόσον το επιθυμούν.Τα αθλητικά παπούτσια και τις φόρμες της «βάζει» η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καλώντας μικρούς και μεγάλους να πράξουν το ίδιο δίνοντας ραντεβού μαζί τους την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στον 1ο αγώνα δρόμου υγείας «Άγιος Δημήτριος».

 
Η συμμετοχή στον αγώνα δρόμου όπως είπε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεος είναι δωρεάν και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.000 άτομα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από την ιστοσελίδα του ναού του Αγίου Δημητρίου έως τις 27 Οκτωβρίου.
 
Όπως ανέφερε ο Παναγιώτατος, η ιδέα για τον αγώνα δρόμου ανήκει σε συνεργάτες του, καθώς όπως είπε, «ψάχνουμε πάντα να βρούμε τρόπους προσέγγισης των ανθρώπων της πόλης». Τόνισε ότι η Εκκλησία θεωρεί πνευματικό έργο την φροντίδα της ψυχής και του σώματος προσθέτοντας ότι «το πνευματικό δεν είναι ασώματο». Περαιτέρω θύμισε ότι στο Βυζάντιο κατά την επέτειο των εγκαινίων της Αγίας Σοφίας, αλλά και άλλων ναών, πραγματοποιούταν το φωτοδρόμιο της Μεγάλης Εκκλησίας, άλλως λαμπαδηδρομίες και κατά συνέπεια και ο τωρινός δρόμος είναι μια «αναβίωση παλαιού τρόπου τιμής των Αγίων της Εκκλησίας με παρουσία νέων ανθρώπων».
 
Ο κ. Φιλόθεος θύμισε επίσης ότι ο Άγιος Δημήτριος αγκάλιαζε τους νέους και είχε ιδρύσει την καταφυγή για αυτούς ενώ ακόμα και τώρα απέναντι από τον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί από την Μητρόπολη η Καταφυγή με δεκάδες δραστηριότητες για τους νέους ανθρώπους. Τόνισε επανειλημμένως ότι στον αγώνα δρόμου μπορούν να τρέξουν όλοι, μικροί και μεγάλοι και έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά που είναι μαθητές στα ειδικά σχολεία. «Η Εκκλησία τους αγκαλιάζει όλους, κανείς δεν είναι αποκλεισμένος», είπε ενώ σε ερώτηση του thestival.gr εάν στον αγώνα δρόμου μπορούν να τρέξουν και ιερείς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος από τους πατέρες θέλει να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει».
 
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη διοργάνωση του αγώνα δρόμου «ο οποίος προστίθεται στις διάφορες εκδηλώσεις για τον Πολιούχο μας Άγιο Δημήτριο».
 
Η διαδρομή για τους ενήλικες, τους φοιτητές και τους αθλητές θα είναι από το Μέγαρο Μουσικής και τερματισμό τον Λευκό Πύργο, ενώ θα υπάρξουν μικρότερες διαδρομές για τους μαθητές όπως από το άγαλμα του Καραμανλή, το Μακεδονία Πάλλας και το ναυτικό όμιλο. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί τιμητική διάκριση, ενώ ο πρώτος που θα τερματίσει θα πάρει χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, ο δεύτερος το αργυρό και χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ και ο τρίτος το χάλκινο και 200 ευρώ.