28 Απριλίου, 2024

Θεοφάνεια: Με αποστάσεις οι πιστοί στις εκκλησίες. Πού υπήρξε ουρές και πού ένταση;

Ένταση επικράτησε στον Λευκό Πύργο, καθώς κάποιοι πολίτες δεν υπάκουσαν στις εντολές για τα φετινά ιδιαίτερα Θεοφάνεια λόγω του lockdown και του κορονοϊού, έριξαν τον Σταυρό και προσήχθησαν.

Τα άτομα αυτά έριξαν το σταυρό στη θάλασσα και στη συνέχεια προσήχθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. Νωρίτερα τα άτομα χρησιμοποιώντας μικροφωνική καταφέρθηκαν εναντίον των αστυνομικών μέτρων και της καραντίνας αναφέροντας ότι είχαν απευθυνθεί σε 50 ιερείς για να έρθουν να κάνουν την τελετή τα Θεοφάνεια, αλλά όλοι αρνήθηκαν

Ανοιχτές ήταν οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα σήμερα, Θεοφάνεια, για τους πιστούς αλλά με τήρηση των μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι μετέπειτα ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να εκτονωθεί η ένταση που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια. Γι’ αυτό και σε εγκύκλιο που έστειλε ο Ιερώνυμος στους μητροπολίτες, ζητούσε «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε τα Θεοφάνεια διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν θέλουν λόγω της ημέρας να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πώς εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα

Ουρές μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι. Οι πιστοί έσπευσαν στην εκκλησία για να πάρουν αγιασμό και ο συνωστισμός δεν αποφεύχθηκε.

Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν οι πιστοί στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι προκειμένου να πάρουν αγιασμό μετά την λειτουργία των Θεοφανείων.

Είναι η πρώτη εικόνα τόσο μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται σήμερα και μάλιστα δεν έλειψαν και οι εντάσεις από πιστούς που διαμαρτυρήθηκαν όταν είδαν τους δημοσιογράφους οι οποίοι απάντησαν ότι απλά κάνουν την δουλειά τους. «Να πάτε στα λεωφορεία να τραβήξετε», είπε κάποια πιστή και κάποιος άλλος απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους με… γαλλικά.

Οι πιστοί κάνουν ουρές έξω από την μεγάλη εκκλησία κάποιοι κρατώντας τις αποστάσεις και κάποιοι άλλοι όχι.

Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τα Θεοφάνεια, με τήρηση όλων των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, με την αποχώρησή του σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν μίλησε με τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε αν πρέπει να κοιτάμε πίσω η μπροστά προσθέτοντας ότι μίλησαν για αυτά που πέρασαν και για αυτά που περιμένουμε. Σε δεύτερη ερώτηση για τα μέτρα και αν θα έπρεπε να τα τηρούμε περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «σε μένα τα λέτε αυτά; Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες». Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες.

Σύμφωνα με το thessnews.gr, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο.

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Πάτρα. Οπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Πάτρα οι πιστοί έφτασαν στους ναούς από τα ξημερώματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το tempo24.news, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.

Στη Λάρισα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Την τελετή παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών, σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 5 Ιανουαρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

 Ένταση επικράτησε στον Λευκό Πύργο καθώς άτομα δεν υπάκουσαν στις εντολές για τα φετινά ιδιαίτερα Θεοφάνεια, έριξαν τον Σταυρό και προσήχθησαν.
Με ανοιχτές εκκλησίες, κόσμο μέσα αλλά και έξω από αυτές αλλά και αισθητή την παρουσία της Αστυνομίας πέριξ των ιερών ναών εορτάζονται τα Θεοφάνεια στην Πάτρα και στην Αχαΐα.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις Αστυνομικοί διευκολύνουν τους πιστούς να εισέλθουν στους Ναούς, όπως στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω. Από πολύ νωρίς το πρωί, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι λειτουργίες, ο κόσμος άρχισε να συρρέει παραβλέποντας την σχετική απαγόρευση που βρίσκεται σε ισχύ με απόφαση της Κυβέρνησης.

Στον μητροπολιτικό ναό της Πάτρας, στην οδό Μαιζώνος, υπάρχουν τουλάχιστον 50 άτομα, ενώ πλήρεις είναι και πολλές άλλες κεντρικές εκκλησίες καθώς και ναοί στις συνοικίες της πόλης. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι αισθητή και όπου υπάρχουν αναφορές για συνωστισμό ατόμων παρεμβαίνει για να εξομαλύνει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr μάλιστα τα αστυνομικά όργανα βρίσκονται σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους των ναών προκειμένου να αποφεύγεται η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, μετά το τέλος της λειτουργίας, κατά τη διαδικασία παράδοσης του Αγιασμού.

Ουσιαστικά οι αστυνομικοί βάζουν σε σειρά τους πιστούς στις εκκλησίες για να παραλάβουν το μπουκαλάκι με τον Αγιασμό. Θυμίζουμε πάντως ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχαν προαναγγείλει τήρηση των νόμων, με άλλα λόγια οι Αστυνομικοί θα έπρεπε να αποτρέπουν και όχι να διευκολύνουν τους πιστούς.
Μικρής έκτασης ένταση με κάποιους πιστούς προκλήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών όταν αστυνομικοί βρέθηκαν στο σημείο και ζήτησαν να απομακρυνθούν απο το προαύλιο.

Μέσα στον Ναό υπήρχαν τα προβλεπόμενα από την παλαιότερη ΚΥΑ 25 άτομα και έξω από αυτόν κάποιες δεκάδες. Περιμετρικά, με αποστάσεις. Ωστόσο η εντολή που είχαν οι αστυνομικοί ήταν να απομακρύνονται άπαντες από τον περίβολο.

Οι πιστοί βγήκαν έξω απο τον περίβολο του Ναού και περίμεναν στα πεζοδρόμια. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες, ωστόσο κανείς δεν έφυγε από το σημείο, μέχρι το πέρας της θείας λειτουργίας. Δείτε τις εικόνες του flamis.gr…

Νωρίς το πρωί μπορεί οι πιστοί να ήταν λιγοστοί στην Μητρόπολη Πειραιά για την πρωινή λειτουργία των Θεοφανείων αλλά πριν από λίγο αυξήθηκαν αισθητά προκειμένου να πάρουν αγιασμό αλλά και να κοινωνήσουν.

Οι εικόνες μέσα από την εκκλησία με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, κάποιους μάλιστα χωρίς μάσκα προκάλεσαν αίσθηση. Αυτή την ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιά τελεί τον αγιασμό των υδάτων μέσα στην εκκλησία.

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μιλώντας στο newsit.gr άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα του εορτασμού των Θεοφανείων.

 

 

madata.gr