15 Ιουλίου, 2024

Θεατρική παράσταση «Ο Σέντζας» του Π. Χόρν με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ν. Ηρακλείου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, παρουσιάζει στο ανοικτό θέατρο της Πύλης Βηθλεέμ, την Τρίτη 9 & την Τετάρτη 10 Ιουλίου ,το έργο "ο Σέντζας" του Παντελή Χόρν !

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βαλαβάνη Βάσω, Βασιλάκης Χρήστος, Βιδάκη- Κομνηνού Ελένη, Ζερβού Ειρήνη, Μαματζάκης Γιώργος,Ξενάκη Ελένη,Ξενάκης Νίκος, Ξυνού Περσεφόνη, Ορφανού Ελευθερία,Πατεμτζή -Μαυρογιάννη Άννα, Τσαφαντάκης Γιάννης.

Εμψυχώτρια ομάδας: Μοσχούρη Βάσω.

Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Σέντζας(1925) θεωρείται από τα σημαντικότερα,αν & λιγότερο γνωστά έργα του Χόρν .Η υπόθεση διαδραματίζεται σ’ ένα νησί του Αιγαίου.Ενας πλούσιος τραπεζίτης ονόματι Σέντζας, επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη στον τόπο καταγωγής του. Χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα του &την οικονομική του επιφάνεια, δημιουργεί μια πλαστή εικόνα γύρω από τον εαυτό του,στην προσπάθεια να κρύψει την σεξουαλική του ανικανότητα αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία..
Στο έργο αυτό ο Παντελής Χορν μέσα από σπαρταριστές κωμικές καταστάσεις, προσεγγίζει ποικίλα & διαφορετικά ζητήματα & περνά μηνύματα διαχρονικά. Αντιπαραβάλλει την σύγκρουση ανάμεσα στο είναι &το φαίνεσθαι τόσο του ίδιου του ανθρώπου,όσο & της κοινωνίας και των ανθρώπων που κατέχουν θέσεις εξουσίας καυτηριάζοντας την κοινωνικοπολιτική διαφθορά.
Καυτηριάζει επίσης την υποκρισία ,την εξαγορά συνειδήσεων & ηθικών αξιών. Αναδεικνύει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ερωτική επιθυμία των ανδρών που δικαιούνται & επιβάλεται να έχουν πολλαπλές εμπειρίες και των γυναικών που εγκλωβισμένες στα κοινωνικά προσχήματα της εποχής, είτε καταδικάζονται σε στέρηση,είτε στιγματίζονται αν διανοηθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στον έρωτα.
Ο κεντρικός ήρωας αποδεικνύεται τελικά το θύμα που για να καλύψει μια φυσική του αδυναμία & ν’ ανταποκριθεί στα στερεότυπα φύλου της εποχής, πληρώνει οτιδήποτε τίμημα για να κτίσει γύρω του ένα μύθο….