26 Ιουνίου, 2022

Θάνατος Τζωρτζίνας: Κατάθεση του ιατροδικαστή Μπουζιάνη – Έχει ζητήσει την εκταφή της σορού

Απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου, έδωσε στην 18η τακτική ανακρίτρια ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, Σωτήρης Μπουζιάνης.

Ο ιατροδικαστής κλήθηκε για κατάθεση μετά την υποβολή της ιατροδικαστικής έκθεσης στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του ήταν τυπική και μένει μόνο να φανεί αν η δικαστική λειτουργός θα υιοθετήσει την εισήγησή του για εκταφή της σορού του παιδιού.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας αποτελεί η «θανατηφόρα δηλητηρίασης από την φαρμακευτική ουσία κεταμίνη» ενώ τονίζεται ότι «σε περίπτωση εκταφής θα ήταν σκόπιμη η λήψη τριχών για τον περαιτέρω έλεγχο χορήγησης ουσιών σε προγενέστερο του συμβάντος χρόνου».

Ως προς τις βλάβες που προκλήθηκαν στα όργανα του παιδιού, κατά την έκθεση, εμφανίστηκαν στο ήπαρ, στα κολποειδή πυλαία τριχοειδή, στη σπλήνα και στο πάγκρεας.

Σύμφωνα με το Mega,το πόρισμα που συνέταξε ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης συμπεριέλαβε αυτά τα στοιχεία που ήρθαν από το ειδικό εργαστήριο του ΑΠΘ. Σε αυτά διαβάζουμε πως η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη ήταν 6,5 μικρογκράμ ανά ml όταν σε 114 προγενέστερους θανάτους από την ίδια ουσία, ο μέσος όρος ήταν 2,4 μg/ml.

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, 1 έως 5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, 5 έως 10 λεπτά ενδορινικά και 15 με 20 λεπτά με λήψη από του στόματος», αναφέρει το πόρισμα του Νικόλαου Ράικου.

Με βάσει αυτά τα στοιχεία, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης εκτίμησε ότι η Τζωρτζίνα πέθανε το πολύ μέσα σε ένα 20λεπτο, όταν μέσα στο μονόκλινο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα της. Ο βασικός ισχυρισμός της 33χρονης, για χορήγηση της κεταμίνης αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης από τους γιατρούς, καταρρίφθηκε όπως ο ίδιος ο ιατροδικαστής, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή.

«Εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή», αναφέρεται στο πόρισμα.

Λέων: Θανατηφόρος η ποσότητα της κεταμίνης που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής, σημείωσε πως η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα και έρχεται να επιβεβαιωθεί από το ιατροδικαστικό πόρισμα του κ. Μπουζιάνη, είναι θανατηφόρα.

«Το βέβαιο στοιχείο στην υπόθεση είναι οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Το αίμα που έχει εξεταστεί επεξεργάζεται από μηχανήματα. Η αποτύπωση γίνεται με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία παρέμβαση. Είναι ασφαλές στοιχείο».

Ο κ. Λέων τόνισε ότι η ποσότητα που βρέθηκε στο αίμα της 9χρονης, 6,5μg/ml, είναι θανατηφόρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ικανή να σκοτώσει αυτή η ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε».

 

madata.gr